Skip to main content

Le Soir για Καϊλή: Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Νέα στοιχεία για τις καταθέσεις Καϊλή και Τζιόρτζι.

Σε νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate και τα όσα φέρεται να έχουν ειπωθεί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση στις βελγικές αρχές προχωρούν βελγικά και ιταλικά μέσα.

Ειδικότερα, η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ανέφερε ότι η ίδια γνώριζε για τα χρήματα αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», φέρεται να έχει πει ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, πιστεύει ότι την εξαπάτησαν. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…»

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του  Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».

Από την άλλη, σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρεται στην υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει την βαλίτσα με τα χρήματα. Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα  η ίδια δηλώνει ότι δεν θα εμπιστευτεί ξανά κανέναν μετά από αυτό που της συνέβη.

«Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα»

Σύμφωνα με την La Repubblica, η κ. Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα των αρχών: ποιανού ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη», φέρεται να έχει πει. Αφού βρήκε τη βαλίτσα, έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο κάλεσε τον πατέρα της. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Είναι μια βαλίτσα για τον Παντσέρι που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».

Η κ. Καϊλή φαίνεται να παραδέχεται ότι αμέσως μετά το τηλεφώνημα στον πατέρα της, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Παντσέρι κι έπειτα με τον Μαρκ Ταραμπέλα και την Μαρία Αρένα. «Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι (που μιλάει μόνο ιταλικά) αλλά δεν τον βρήκα, οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα  και τη Μαρία Αρένα. Δεν ξέρω γιατί ο Παντσέρι δεν είχε απαντήσει».

Άλλες παραδοχές που φαίνεται να έκανε η κ. Καϊλή αφορούν τα χρήματα. «Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. «Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο», φέρεται να έχει πει αποδεχόμενη ότι γνώριζε για τα χρήματα. «Ήξερα ότι κρατούσε μερικές τσάντες για τον Πάντσερι. Δεν μπορούσε ποτέ να πει όχι».

Η βαλίτσα, λοιπόν, ανήκε στον Πάντσερι, υποστηρίζει η κ. Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε άλλη μια τσάντα που περιείχε χρήματα. Αυτή περιείχε χρήματα που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι.) για το ακίνητο». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου της. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του», φέρεται να έχει πει σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χαρακτηρίζει «προβληματική» την ιστορία των επενδύσεων σε ακίνητα.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα», πρόσθεσε η κ. Καϊλή αναφέροντας επίσης: «Είναι μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, αλλά αυτό δεν το ξέρω (. ..) Υπάρχουν πράγματα που επιθυμούσε αλλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά».

«Όλα ξεκίνησαν το 2018»

Στο ρεπορτάζ της Le Soir, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να έδωσε την εκδοχή του για το πώς ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιόρτζι, προσθέτει το δημοσίευμα, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία “ξεκίνησε μετά το 2019”, “υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ”, αναφέρει λεπτομερώς αυτός που συχνά αποκαλείται “φίλος του Μαρόκου” στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα θα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζιόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η Soir.

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά την αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά. Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

Το Βέλγιο δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε εγκληματίες, λέει ο υπ. Δικαιοσύνης

«Μοναδική» χαρακτηρίζει την κλίμακα της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σημειώνοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης δείχνει ότι η χώρα του δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε εγκληματίες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στους Financial Times για την υπόθεση Qatargate ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε ότι το μέγεθος της έρευνας για καταγγελίες για δωροδοκία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μιας κλίμακας που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα.

Η έρευνα περιλαμβάνει «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» τέτοιου μεγέθους που το Βέλγιο δεν έχει ξαναδεί, είπε διευκρινίζοντας ότι τα γεγονότα της υπόθεσης, που έχει κλονίσει τις Βρυξέλλες, μένει ακόμη να αποδειχθούν.

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις κρατικών παραγόντων που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Όπως επίσης και από το οργανωμένο έγκλημα», είπε. «Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εντελώς μοναδική (περίπτωση) για την υπηρεσία πληροφοριών μας».

naftemporiki.gr