Skip to main content

Qatargate: Το Βέλγιο δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε εγκληματίες, λέει ο υπ. Δικαιοσύνης

REUTERS/Yves Herman

Το μέγεθος της έρευνας για καταγγελίες για δωροδοκία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μιας κλίμακας που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με τον Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.

«Μοναδική» χαρακτηρίζει την κλίμακα της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σημειώνοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης δείχνει ότι η χώρα του δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε εγκληματίες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στους Financial Times για την υπόθεση Qatargate ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δήλωσε ότι το μέγεθος της έρευνας για καταγγελίες για δωροδοκία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μιας κλίμακας που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα.

EPA/MARTIN DIVISEK

Η έρευνα περιλαμβάνει «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» τέτοιου μεγέθους που το Βέλγιο δεν έχει ξαναδεί, είπε διευκρινίζοντας ότι τα γεγονότα της υπόθεσης, που έχει κλονίσει τις Βρυξέλλες, μένει ακόμη να αποδειχθούν.

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις κρατικών παραγόντων που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Όπως επίσης και από το οργανωμένο έγκλημα», είπε. «Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι εντελώς μοναδική (περίπτωση) για την υπηρεσία πληροφοριών μας».

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή. Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η υπόθεση εμπλέκει αξιωματούχους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις, του Κατάρ και του Μαρόκου.

Ο Βαν Κουίκενμπορν υπογράμμισε ακόμα ότι η τρέχουσα έρευνα έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ, δεν δίνουν «δωρεάν πάσο» σε φερόμενους εγκληματίες. «Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς με ξένους παράγοντες ήταν τη δεκαετία του 1990, όταν αρκετοί Βέλγοι πολιτικοί — συμπεριλαμβανομένου του τότε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Ουίλι Κλάις— καταδικάστηκαν για δωροδοκία από την ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Agusta.

naftemporiki.gr