Skip to main content

Αναπάντητα ερωτήματα για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ως στόχος «519c».

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά χωρίς απαντήσεις από τους αρμόδιους αναφορικά με το ποιος και γιατί ζήτησε να τεθεί υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνος Φλώρος, ξέσπασε χθες, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας, που αποκάλυψε στοιχεία του φακέλου της παρακολούθησης.

Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων αλλά και εκκλήσεων της ίδιας της κυβέρνησης για την κατάθεση στοιχείων που να αποδεικνύουν τα της παρακολούθησης, η εφημερίδα «Documento» αποκάλυψε ότι ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ως στόχος «519c». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρακολούθηση έγινε τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φέρεται να χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Signal στο τηλέφωνό του για να αποτρέψει την υποκλοπή στοιχείων.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον κ. Φλώρο. Ειδικότερα σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει σήμερα κιόλας να απαντήσει: Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που η ΕΥΠ, αντί να προστατεύει τον ΑΓΕΕΘΑ, τον παρακολουθούσε;». Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε απαντήσεις και από την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. «Γνώριζε πως υπέγραφε την παρακολούθηση του κ. Φλώρου; Ποιος της έδωσε την εντολή αυτή;» ρώτησε συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Κανένα κόμμα μετά το 1974 δεν είχε εμπλέξει τον ΑΓΕΕΘΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εγκαλώντας τον γιατί ανέδειξε την υπόθεση, αλλά χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο. Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας μετά το 1974 που επιχείρησε να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κομματική αντιπαράθεση. «Τσίπρας προαναγγέλλει – Βαξεβάνης δημοσιεύει – ΣΥΡΙΖΑ  υπερθεματίζει» είπε ο κ. Οικονόμου και κατήγγειλε ότι το δημοσίευμα βασίζεται σε υλικό που διοχετεύουν «ρυπαρά δίκτυα». Έκανε δε λόγο για πολιτική ατιμία και ανέφερε ότι η ανάδειξη της υπόθεσης επιχειρεί «να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού». «Δεν θα τους περάσει, διότι οι θεσμοί μας είναι ισχυρότατοι και ο λαός μας, με απόλυτη σύμπνοια, απαιτεί το εθνικό και το συλλογικό να μένουν απρόσβλητα από κάθε σκοπιμότητα» συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Κανείς πρωθυπουργός μετά το 1974 δεν είχε διατάξει παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ

Ανταπαντώντας στην αναφορά του κ. Οικονόμου για την μεταπολίτευση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το 1974 κανένας πρωθυπουργός δεν διέταξε την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ». Ζήτησε δε εκ νέου από τον κ. Οικονόμου να απαντήσει γιατί δόθηκε αυτή η διαταγή. «Τόσο ο ίδιος, όσο και η εισαγγελέας κυρία Βλάχου οφείλουν να απαντήσουν. Το απαιτεί η εθνική ασφάλεια της χώρας. Το απαιτεί η Δημοκρατία μας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουδέν σχόλιο από υπουργό Άμυνας – Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σημειώνεται ότι πέραν του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΥΠ, αρμόδιοι για την προστασία του απορρήτου του ΑΓΕΕΘΑ είναι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχαν προβεί σε κανένα σχόλιο επί του θέματος.