Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρέωση της Αλβανίας ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» είπε ο πρωθυπουργός από τη Χειμάρρα, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του σε χωριά της ελληνικής μειονότητας

«Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στους ομογενείς που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην παραλία της Χειμάρρας. Υπό τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς Ελλάς μη μας ξεχνάς» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης…. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως είναι και θα παραμείνει υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας και πρόσθεσε πως «υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων» . Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι με πνεύμα συνεργασίας όλα θα επιλυθούν. «Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ομογενείς.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επιπλέον ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας και είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. «Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε.

Πύρρος Δήμας: Ιστορική μέρα

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα. «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις περιοχές αυτές από το 1991, όταν τις είχε επισκεφθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Πηγή φωτ. Γραφείο του Πρωθυπουργού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου. Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκης είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

naftemporiki.gr