Skip to main content

La Repubblica: Ο Παντσέρι συνεργάζεται- Το σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση της Καϊλή

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η προθυμία του Παντσέρι να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα.

Αύριο οδηγείται ενώπιον των εισαγγελέων η Εύα Καϊλή για την απολογία της αναφορικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημοσιεύματα του βελγικού και ιταλικού Τύπου υποστηρίζουν ότι η ίδια παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τις ύποπτες δραστηριότητες του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, και πανικοβλήθηκε μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μετά τη σύλληψη Τζόρτζι, επιχείρησε να ειδοποιήσει τον άνθρωπο που φαίνεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Πάντως, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Παντσέρι συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές επιχειρώντας να κάνει μία συμφωνία. Σε μια από τις καταθέσεις του φαίνεται να είπε ότι υπήρχε μια συμφωνία για την αποφυγή αντίθετων ψηφισμάτων με το Κατάρ. «Σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ», φαίνεται να έχει πει. Έτσι, παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τους ανακριτές των Βρυξελλών και έδωσε πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές, «δείχνοντας» τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο του Δημοκρατικού Κόμματος (του οποίου βοηθός ήταν ο Τζόρτζι).

Ο Παντσέρι φαίνεται επίσης να αμφισβητεί  όσα κατέθεσε ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, υποστηρίζοντας ότι πήγε στο Κατάρ, ενώ αναφερόμενος στη Μαρία Αρένα από τους Σοσιαλδημοκράτες ανέφερε ότι γνωρίζει ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και «ότι πήρε δώρο».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα, επιβεβαιώθηκε ο ρόλος που είχε στην υπόθεση ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, και η χρονική αρχή του κυκλώματος τοποθετήθηκε στο 2019.

Η προθυμία του Παντσέρι να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα, σημειώνει επίσης η ιταλική εφημερίδα.

Τι «καίει» την Εύα Καϊλή

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το στοιχείο που «καίει» την Εύα Καϊλή είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να φύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες.

Αύριο οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν για την κράτησή της.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έχει πάρει πάνω όλη την ευθύνη, με βάση τα δημοσιεύματα, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή, σημειώνει η αναποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα προσθέτοντας ότι το προδικαστικό συμβούλιο θα μπορούσε να αποφασίσει να την αφήσει.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία, διευκρινίζει εξηγώντας ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει 24 ώρες μέχρι να ασκήσει έφεση στη συγκεκριμένη απόφαση, εάν κρίνει ότι αυτό πρέπει να κάνει.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει, για κάθε ύποπτο μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας να αποφασίσει ο δικαστής να αφήσει ελεύθερο ένα ύποπτο, με περιοριστικούς όρους ή ηλεκτρονική επιτήρηση, και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας. Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές της, κάτι τέτοιο θεωρείται ότι είναι νωρίς για να γίνει.

naftemporiki.gr