Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες για την ενέργεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας θα επανέλθουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης που συμμετέχουν στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του έτους, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ελπίζω μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, θα μπορέσουμε είτε σήμερα είτε το αργότερο την επόμενη Δευτέρα- στο συμβούλιο υπουργών-να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», είπε.

«Η επιχειρηματολογία μας είναι γνωστή σε όλα τα κράτη μέλη, και θεωρώ ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε τονίζοντας πως είναι απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας» είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα ακρίβειας «που είναι προϊόν του πολέμου». Πάντως διαβεβαίωσε πως ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε επίσης ότι αυτό το μήνα θα εκταμιευθούν 900 εκατ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και των συμπολιτών που δικαιούνται επίδομα στήριξης για το πετρέλαιο. Αναφέρθηκε επίσης στο καλάθι του νοικοκυριού, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας.

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε, αφήνοντας πίσω τις άναρθρες κραυγές της αντιπολίτευσης και στηρίζοντας στο μέτρο του εφικτού νοικοκυριά και επιχειρήσεις», κατέληξε.