Skip to main content

Ε. Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός που προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το πολιτικό στίγμα που φέρει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, με περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Για «βαθιά κρίση της δημοκρατίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία στην οποία έρχεται να προστεθεί και μια πραγματική βαθιά οικονομική κρίση» έκανε λόγο  η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κατά την συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2023. στην Ολομέλεια της Βουλής, Όπως είπε πρόκειται για «προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολιτικών αδιεξόδων και προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης» ενώ δήλωσε ότι το κόμμα της τον καταψηφίζει.

Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι σειρά επίσημων στοιχείων της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι «η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, με μία πρωτοφανή κρίση τιμών και διαλυμένη αγοραστική δύναμη». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομιμοποίησε την αισχροκέρδεια και τόνισε ότι εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

«Στη πραγματική οικονομία επικρατεί οριακή συνθήκη και αυτό το επιβεβαιώνουν σειρά επίσημων στοιχείων: Πρώτη η Ελλάδα στη τιμή βενζίνης, πρώτη στη χονδρική τιμή ρεύματος, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι έλληνες πληρώνουν τα περισσότερα στις εταιρίες ενέργειας στην Ευρώπη. Ακόμα και στις σκληρές κυβερνήσεις της ΕΕ η κατάσταση είναι καλύτερη. Η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη και στις πρώτες θέσεις του ενεργειακού πληθωρισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Όσες μισές αλήθειες και να πείτε δεν μπορείτε να αλλάξετε την κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί η πολιτική σας είναι πολιτική νομιμοποίησης της αισχροκέρδειας των επιχειρηματικών ομίλων, και της φτωχοποίησης της κοινωνίας».

«Είναι ένας προϋπολογισμός που προδιαγράφει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αλλά ευτυχώς θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται, καθώς σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικό και δίκαιο», επεσήμανε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Θλιβερή παρουσία του πρωθυπουργού»

«Κανονικά, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε, αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί αν είχε ίχνος ευθιξίας. Φοβάμαι όμως ότι δεν έχει. Και αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά τα όσα ακολούθησαν, από την θλιβερή παρουσία του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος στο ευθύ ερώτημα αν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και ο κ. Χατζηδάκης δεν απάντησε αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή», ανέφερε επίσης η κυρία Αχτσιόγλου.

«Το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι η ιδεολογική αναφορά της πολιτικής της. Το δικό της πολιτικό στίγμα που φέρει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, με περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αλλά τα καθεστώτα που κυβερνούν έτσι ξέρετε ότι δεν μακροημερεύουν. Και οι έλληνες πολίτες ζητούν ήδη προοδευτική κυβέρνηση και θα ακυρώσουν αυτόν τον προϋπολογισμό στη πράξη», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.

Τέλος η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που όπως είπε «έχασε τη ζωή του από μια σφαίρα για οφειλή μόλις 20 ευρώ», σημειώνοντας ότι το αίσθημα αδικίας έχει γιγαντωθεί και έχει πλήξει τους πολίτες.

Διαβάστε εδώ: Προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μάχη» στη Βουλή – Τα μέτρα που προβλέπονται για το 2023