Skip to main content

Ειδικό δικαστήριο: Κατέθεσαν οι εισαγγελείς Ζαγοραίος – Παπαγεωργίου

EUROKINISSI

Κατά την κατάθεσή του ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον κ. Παπαγγελόπουλο και προσέθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε εξωθεσμική παρέμβαση στο πρόσωπό του για οποιαδήποτε υπόθεση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Με την κατάθεση του πρώην προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου συνεχίστηκε η δίκη στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την  Ελένη Τουλουπάκη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση στο έργο του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κατά τη θητεία του, αλλά ούτε και συνάδελφοί του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαγοραίος αναφέρθηκε στην υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά από εντολή του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος έχει καταγγείλει τον Δ. Παπαγγελόπουλο για πιέσεις.

Όπως είπε, ο μάρτυρας, ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει τότε την υπόθεση, δεν του ανέφερε ότι είχε δεχθεί οποιαδήποτε πίεση από τον πρώην Υπουργό.

«Τη δικογραφία τη χειριζόταν ο κ. Αθανασίου. Ήταν ογκωδέστατος φάκελος και ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής προς το Σάββατο του Λαζάρου το 2017. Επειδή θα ξεκινούσαν τα τμήματα διακοπών αποφάσισα να τη χρεώσω τη Μεγάλη Δευτέρα. Κάλεσα τον κ. Σπύρο Παππά και του τη χρέωσα. Μετά από λίγο μου είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου να ασκήσει άμεσα δίωξη. Ο κ. Παππάς μου είπε ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη τόσο σύντομα. Του είπα να τη μελετήσει να ασκήσει δίωξη όποτε είναι έτοιμος. Την πήρε μαζί και άσκησε τη δίωξη την Τρίτη του Πάσχα».

Πρόεδρος: Υπήρξε τηλεφώνημα από τον κ. κατηγορούμενο σε σας ή στον κ. Παππά;

Μάρτυρας: Απολύτως κανένα.

Πρόεδρος: Ειπώθηκε από τον κ. Αθανασίου ότι ο Παπαγγελοπουλος είπε «πού θα βρω τον κ. Ζαγοραίο να την καθυστερήσει»;

Μάρτυρας: Εγώ ήμουν στην Αθήνα στο γραφείο μου. Θα μπορούσε να μου τηλεφωνήσει. Δεν με ενόχλησε ποτέ. Ούτε και τον Εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη. Θα το ήξερα.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι ο κ. Παππάς υπάκουσε στον κ. Αθανασίου;

Μάρτυρας: Οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο, αλλά ο κ. Παππάς είναι πράγματι πολύ γρήγορος.

Πρόεδρος: Υπήρξε κάποιο δημοσίευμα;

Μάρτυρας: Ναι. Τη Μεγάλη Παρασκευή είδα έκπληκτος στην εφημερίδα Ντοκουμέντο «δίωξη κατά του Σάλλα» και δεν είχε ασκηθεί καν. Η εισαγγελία πρωτοδικών ποτέ δεν θα μιλούσε για δίωξη που δεν είχε ασκήσει, ούτε ο κ. Παππάς. Η δικογραφία έμεινε κλειδωμένη, δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν, για να προστατευθεί η μυστικότητα.

O μάρτυρας τον χαρακτήρισε καλό,  ευγενικό  ήρεμο, καλό και πρόθυμο να βοηθήσει τους πάντες, ειδικά τους νέους συναδέλφους του.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν επόπτης της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς και της οικονομικής εισαγγελίας ότι  ουδέποτε δέχθηκε ο ίδιος οποιαδήποτε παρέμβαση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ούτε είχε πληροφορηθεί ή αντιληφθεί παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Ράικου, Τουλουπάκη, Αθανασίου και Ψαρουδάκη, τους οποίους επόπτευε.

«Η συνεργασία μου με όλους τους συναδέλφους ήταν πάρα πολύ καλή. Ερωτήθηκα από την κα ανακρίτρια εάν είχα δεχθεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Η απάντηση μου ήταν αρνητική και την επαναλαμβάνω και σήμερα. Ρωτήθηκα επίσης αν είχα αντιληφθεί κάποια παρέμβαση. Επαναλαμβάνω ότι δεν είχα αντιληφθεί ούτε μου είχε αναφερθεί κάποια εξωθεσμική παρέμβαση προς εισαγγελικό ή άλλον δικαστικό λειτουργό».

naftemporiki.gr