Skip to main content

Ακραία τουρκική πρόκληση: Απαγόρευσαν την είσοδο του Απ. Τζιτζικώστα στη Σμύρνη

EUROKINISSI

Άμεση η απάντηση της Αθήνας με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Για τουλάχιστον επί επτά ώρες οι τουρκικές αρχές κράτησαν «εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Σμύρνης τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα , που θα επισκεπτόταν τη γειτονική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Οι Τούρκοι, σε μία ακραία πρόκληση,  του αρνήθηκαν την αποβίβαση χωρίς  να του δίνουν μια σαφή απάντηση.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την κυβέρνηση, το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών,  με την Αθήνα να δίνει άμεση απάντηση.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια