Skip to main content

Γέλια Τσαβούσογλου όταν τον ρώτησαν για ενδεχόμενο ελληνικής επίθεσης

Παρέπεμψε στο casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Με γέλια αντέδρασε ο Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία

«Πιθανή ετοιμασία της Ελλάδας να μας επιτεθεί, σημαίνει πως η Ελλάδα (γέλια) έχει χάσει εντελώς τα λογικά της. Εμείς λέμε στην Ελλάδα το εξής:
Μην κοιτάτε ποιος σας υποστηρίζει. Δίπλα σας ποιος είναι,ποιος είναι ο γείτονας;; Και δείτε ποιον πάτε να βάλετε απέναντί σας
Αν θέλετε συνεργασία είμαστε έτοιμοι. Αλλά αν βάλετε την Τουρκία απέναντι σας, το τι θα πει αυτό , προφανώς το ξέρετε καλά».

Ωστόσο σε άλλες δηλώσεις ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε -για άλλη μία φορά – ειρωνικά και απαξιωτικά στην Ελλάδα λέγοντας:

«Είναι  έμπειροι στο να  παρουσιάζουν τα γεγονότα σα να έχουν δίκιο. Εμείς, πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν είμαστε τόσο ικανοί σε αυτό.
Δεν μπορούμε να  είμαστε θρασείς, ξεδιάντροποι και ψεύτες όπως η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια, έκανε λόγο για μονόπλευρη κίνηση, που δεν θα γίνει ανεκτή «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε όχι 12 μίλια,  αλλά ούτε ένα μίλι πέραν των 6 μιλίων. Με τίποτα δεν αποδεχόμαστε ένα τετελεσμένο το οποίο μετατρέπει ουσιαστικά το Αιγαίο σε μία ελληνική λίμνη, μας φυλακίζει και βλάπτει τα δίκαια και νόμιμα συμφέροντά μας. Η  δίκαιη αντίδραση και απόφαση πού έλαβε η Βουλή μας ενάντια σε αυτή την απειλή στις 8/6/1995,  ισχύει και σήμερα¨ ανέφερε ο Τσαβούσογλου, παραπέμποντας στο casus belli.