Skip to main content

Νέα αναχώρηση ασυνόδευτων ανηλίκων για την Πορτογαλία

Έντεκα ασυνόδευτοι ανήλικοι αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχοντας στα χέρια τους το εισιτήριο για μια νέα ζωή στην χώρα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η σημερινή πτήση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης σηματοδοτεί την αγαστή διακρατική και ευρωπαϊκή συνεργασία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και συνεχίζεται αποτελεσματικά μέχρι και σήμερα, όπου 1.285 ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες συνθήκες, ιδίως στις συνοριακές περιοχές, καθώς και τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί ουσιαστικά, υποστηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, του οποίου Συντονιστικός φορέας για την ανάπτυξη, εδραίωση και εφαρμογή είναι η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, την υπηρεσία Ασύλου αλλά και τους διεθνούς εταίρους, όπως ο IOM Greece, και UNHCR GREECE, του EU Agency for Asylum – EUAA και την ΜΕΤΑδραση – METAdrasi, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ αφού συνόδευσε τα παιδιά, λίγο πριν την αναχώρησή τους, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους. Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδος Τζιανλούκα Ρόκκο μετέφερε τις ευχές του για το καινούριο ξεκίνημά των παιδιών στην Πορτογαλία. 

«Νιώθω χαρούμενος που πηγαίνω στην Πορτογαλία, καθώς στην χώρα μου είχα πολλά προβλήματα και δεν μπορώ να γυρίσω εκεί, γι’ αυτό και συμμετέχω στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης. Από την Ελλάδα κρατάω τις αναμνήσεις από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει. Ελπίζω να συναντήσω τέτοιους ανθρώπους και στην Πορτογαλία και να μπορέσω να ακολουθήσω τα όνειρά μου», αναφέρει ο Ali λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. 

«Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από το Πρόγραμμα της Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, αναδεικνύει τον κοινωνικό και παιδοκεντρικό των παρεμβάσεων της ΕΓΠΑΑ και αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας» ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ. 

«Από την πρώτη πτήση με ασυνόδευτους ανηλίκους τον Απρίλιο του 2020, η εθελοντική μετεγκατάσταση αποδεικνύεται ένα άριστος μηχανισμό αλληλεγγύης και ένα παράδειγμα επιμερισμού των υποχρεώσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ. Ο ΔΟΜ είναι περήφανος που είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία αφήνει θετικό αποτύπωμα στη ζωή πολλών μεταναστών και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης», ανέφερε ο Τζιανλούκα Ρόκκο, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας».