Skip to main content

Επίθεση Ερντογάν στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη

Φραστική επίθεση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας εν πτήσει στους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Πράγα. «Πάντα παίρνει οδηγίες από κάπου. Με αυτές τις οδηγίες, αυτά τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Κύπρου, όπως γράφει η εφημερίδα Sabah.

Ο Ερντογάν είχε χθες ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Δίνοντας τη δική του διάσταση στη συνομιλία αυτή, ο Ερντογάν είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ζήτησε να μιλήσουμε»… «Του είπα “Πρόεδρε, φεύγεις τώρα…Φεύγεις σε δύο μήνες. Σε μια τέτοια στιγμή, δεν μπορούν να συζητηθούν αυτά τα πράγματα. Εσύ πάντα παίρνεις οδηγίες από κάπου. Με αυτές τις οδηγίες, αυτά τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν”. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να κατέβουμε στο πηγάδι με το σχοινί τους. Διαφορετικά, θα κολλήσουμε στο πηγάδι».

O Ερντογάν επανέλαβε προκλητικά ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. «Τα drone UAV και SİHA μας είναι εκεί αυτή τη στιγμή και αυτό είναι ένα δικαίωμά μας, ούτως ή άλλως. Γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, από κάθε άποψη» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ν. Αναστασιάδης: Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος  της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου όσον αφορά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθώς όλες μαζί οι χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Στην παρέμβασή του στο δείπνο των 44 ηγετών στην Πράγα, αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στις ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας τόνισε τη μεγάλη σημασία ο διεθνής παράγοντας να αντιδράσει στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα τόσο εναντίον της Κύπρου, όσο και εναντίον της Ελλάδας. «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.