Skip to main content

Στη Βουλή το δραματικό πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών οι οποίο διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς αλλά αδυνατούν να βρουν κατοικία ζητεί από το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου.

Με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυρία Κεφαλίδου υπογραμμίζει το «οξύτατο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στέγασης» των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε τουριστικούς προορισμούς της επικράτειας. Ειδικότερα σημειώνει ότι ακόμη και όπου είναι δυνατόν να βρεθεί αξιοπρεπής κατοικία, «αυτή προσφέρεται σε εξωφρενικές τιμές και μόνον για ένα διάστημα 8-9 μηνών» προκαλώντας τεράστια προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. «Σε περιοχές όπου η προσφορά στέγης είναι μηδαμινή, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι αναπληρωτές, καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το μισό και παραπάνω του μηνιαίου μισθού τους» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι πλέον είναι συχνές οι περιπτώσεις παραίτησης και η απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων, με συνέπεια να απορρυθμίζεται η λειτουργία των σχολείων και των τοπικών κοινωνιών.

«Η εικόνα απελπισίας των εκπαιδευτικών, που δεν μπορούν στοιχειωδώς να επιβιώσουν, επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργία του σχολείου» συμπληρώνει η ερωτώσα βουλευτής και καλεί την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση στο χρονίζον πρόβλημα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς. Επίσης ζητεί από την κυρία Κεραμέως να δει με την δέουσα ευαισθησία και ενδιαφέρον το όλο θέμα, εξετάζοντας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους ΟΤΑ τη σύσταση συγκεκριμένου φορέα που θα μπορέσει να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές του δημοσίου, ώστε να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταλογίζει μάλιστα στην πολιτεία ότι αντιμετωπίζει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιό της με «αδιάφορο και απαξιωτικό τρόπο». Παράλληλα προχωρά σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ειδικότερα αναφέρει:

1) Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να παραχωρηθούν είτε στην τοπική Αυτοδιοίκηση είτε σε Φορέα που θα συσταθεί για τη διαχείριση του όλου προγράμματος.

2) Χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

3) Παροχή κινήτρων για την παραμονή των εκπαιδευτικών σε τουριστικές και νησιωτικές αλλά και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές όπως: αυξημένα επιδόματα παραμεθορίων περιοχών, επίδομα ενοικίου για όσους διαμένουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, επιδότηση εισιτηρίων για τις μετακινήσεις τους προς και από την μόνιμη κατοικία τους, εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών δωρεάν υγείας και άλλα.