Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας

Για την όξυνση της τουρκικής ρητορικής και τις συνεχείς επιθέσεις από κορυφαίους αξιωματούχους της Άγκυρας, ακόμη και από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου στην 86η Δεθ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν» και «εξαιρετικά προβληματική τη διαρκή επιθετικότητα που εκπέμπεται από την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε πάντως πως «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρ σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανέύθυνο. Από την άλλη θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύνουμε εντός και εκτός Ελλάδας αυτή τη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Τουρκία, που θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει άνθρωπος στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, ενώ υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά, ειδικά από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να θέτει ζήτημα κυριαρχίας» είπε.

Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση θα επιδιώκει να έχει πάντα ανοιχτούς δίαυλους με την Τουρκία». «Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρας επικοινωνίας, δεν είπα εγώ ‘Ερντογάν γιοκ’. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο, αυτός είναι που δεν επιθυμεί κάποια συζήτηση μαζί μου».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύρραξης, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη, δεν πιστεύω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Αν ο μη γενοιτο συνέβαινε κάτι τέτοιο η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει την επάρκεια και την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». 

naftemporiki.gr