Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για ακρίβεια, Λιγνάδη και πυρκαγιές

Σφοδρή κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Φωκίδα, όπου περιοδεύει. 

Κατά την επίσκεψή του στην αγορά της Άμφισσας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές για την κατάσταση στην αγορά κσι τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Σε ομιλία που πραγματοποίησε σε πλατεία της Άμφισσας ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος, τονίζοντας πως «δυστυχώς τα τρία αυτά χρόνια η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φρόντισε να ευνοήσει τους λίγους, τους έχοντες και κατέχοντες. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας περνά πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγαλύτερες από ποτέ, ίσως και από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «ο ενεργειακός πληθωρισμός της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη», επικαλούμενος τα στοιχεία της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη για τις επιχειρήσεις και το τρίτο ακριβότερο για τα νοικοκυριά. Αναφερόμενος στους λογαριασμούς ρεύματος τόνισε πως «η αισχροκέρδεια που γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξαναγίνει», στηλιτεύοντας τα «golden boys με τους παχυλούς μισθούς και τα bonus εκατομμυρίων στους εαυτούς τους» αλλά και «την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης». «Ο Μακρόν στη Γαλλία εθνικοποιεί τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και ο κ. Μητσοτάκης την ιδιωτικοποιεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε επίσης πως «κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση χάνει» γιατί «η μόνη έγνοια τους είναι να έχουν περισσότερα κέρδη για να τα μοιράζονται οι μέτοχοι και να είναι ψηλά η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην «τρομακτική αισχροκέρδεια» έκανε λόγο για 1,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη σε ένα οκτάμηνο «τα οποία δήθεν θα φορολογούσαν με 90%». «Τελικά, από το 1,5 δισ. ξέρετε πόσα θα φορολογήσουν; 200 εκατομμύρια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας μάλιστα ότι «και αυτά θα τους τα επιστρέψουν πίσω με τις χάρες που κάνουν και στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα στη χώρα μας σήμερα».

«Σκανδαλώδεις ανισότητες, αφέθηκε ελεύθερος ο κολλητός της εξουσίας»

Στη συνέχεια, με αιχμή την υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που ζούμε, αλλά και οι σκανδαλώδεις ανισότητες», κάνοντας λόγο για «αίσθημα έλλειψης δικαιοσύνης στον τόπο» και «αίσθημα ατιμωρησίας». Φέρνοντας το παράδειγμα ενός «φτωχοδιαβόλου» που φυλακίστηκε για μία μικροκλοπή στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως «αυτός που έκανε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς, αφέθηκε χθες ελεύθερος γιατί ήταν κολλητός της εξουσίας».

Αντίστοιχο παράδειγμα «σκανδαλωδών ανισοτήτων» έφερε και με αφορμή την έξωση από πρώτη κατοικία «συνταξιούχου δημοσιογράφου για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες την ώρα που το κόμμα που μας κυβερνά έχει 350 εκατομμύρια ευρώ σε χρέη δανεικά και αγύριστα, το υπουργικό συμβούλιο έχει 12,5 εκατομμύρια δάνεια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός 1,3 εκατομμύρια, αλλά αυτοί δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τίποτα».

Για αυτό το λόγο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «έχουμε μία υπόσχεση να δώσουμε για την επόμενη μέρα, που ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη: Να επαναφέρουμε στον τόπο τη Δικαιοσύνη, να σταματήσουν οι σκανδαλώδεις ανισότητες, η ευνοιοκρατία, το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία». «Αυτή είναι η μόνο υπόσχεση που θέλουνε να δώσουμε γιατί εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν».

Παράλληλα, ιδιαίτερα για το νομό Φωκίδας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες σε μία δέσμευση πως «στις εκλογές που θα έρθουν αργά ή γρήγορα, είτε το θέλει ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι, η Φωκίδα θα βγάλει προοδευτικό βουλευτή». «Να ξαναβγάλει βουλευτή από την Αριστερά. Να κερδίσουμε στην Φωκίδα, να κερδίσουμε σε όλη την Ελλάδα. Να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νέος τρόπος Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

Όσον αφορά τη «πολύ μεγάλη καταστροφή» από την πυρκαγιά στην περιοχή που κατέκαψε «τον ιστορικό ελαιώνα στο δελφικό τοπίο», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε πως «ο νέος τρόπος που εφηύρε ο κ. Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές είναι όχι να ενισχύσουμε την Πολιτική Προστασία, αλλά να σταματήσουν τα κανάλια να δείχνουν ότι υπάρχουν φωτιές».

Τόνισε ωστόσο πως «οι άνθρωποι που έχουν δει το βιος τους να καταστρέφεται, οι ελαιοπαραγωγοί, χρειάζονται ουσιαστική στήριξη», εξηγώντας ότι μετά τις καταστροφές για πολλά χρόνια δεν θα έχουν εισόδημα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη, «ιδίως τις μέρες αυτής της τρομακτικής πίεσης που δέχεται η κοινωνία, πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως και δίπλα στους πιο αδύναμους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ