Skip to main content

Η οικονομία κρίνει τις εκλογές: Μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected] 

Σε μια άτυπη και μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο οδηγείται η χώρα, με την ακρίβεια πάντως να αναδεικνύεται στο νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και να κυριαρχεί στις πολιτικές μονομαχίες. Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες – όποτε και αν αυτές γίνουν – η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συγκρούονται μετωπικά.

Το κύμα ακρίβειας όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει και δεν αναμένεται να φανεί φως στο τούνελ το επόμενο διάστημα. Με την τιμή της βενζίνης να φλερτάρει με τα 2.5 ευρώ και τις ανατιμήσεις να συνεχίζονται σε βασικά αγαθά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί απειλούνται και η λήψη νέων μέτρων αποτελεί μονόδρομο. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια επανάληψη του μέτρου του fuel pass και με βάση το σχεδιασμό το ποσό θα  είναι αυξημένο και θα καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων. Πάντως το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης – που ζητά η αντιπολίτευση – παραμένει εκτός συζήτησης, με το επιχείρημα πως κοστίζει ακριβά μια τέτοια κίνηση. 

Στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και θέλουν να κρατήσουν δημοσιονομικές εφεδρείες, για ένα νέο πακέτο μέτρων το φθινόπωρο. Η καλή πορεία του τουρισμού δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, ενώ θετικά αποτιμάται και η πορεία των εσόδων. Από εκεί και πέρα «καμπανάκια» έχουν χτυπήσει για την ανοδική πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και για το πως θα επηρεάσει την συμπεριφορά των νοικοκυριών η ανοδική πορεία των τιμών. 

Κυβέρνηση: Εμμένει στο θετικό αφήγημα στην οικονομία 

 

Στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 εστιάζει η κυβέρνηση. «Παρά το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να τονίσει πως   «έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο».

Στον δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτό που θα τονιστεί από το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι πως η κρίση είναι εξωγενής, ωστόσο αναγνωρίζεται στην πράξη ότι αυτό που ενδιαφέρει τα νοικοκυριά είναι η αντιμετώπιση του τσουνάμι των αυξήσεων.  Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό πακέτο μέτρων, που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα έξι μηνών. Γενικευμένες μειώσεις φόρων δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν σε αυτή την χρονική συγκυρία, ωστόσο στο τραπέζι είναι η μείωση του ΦΠΑ σε δύο ή τρία βασικά προϊόντα.

Παράλληλα το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή την νέα χρονιά. Η κυβέρνηση εστιάζει στην αύξηση των συντάξεων (για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά) αλλά και στην οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κριθεί και το κατά πόσο μπορεί να τρέξουν πρόσθετες μειώσεις φόρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Bλέπουμε το Μητσοτάκης effect στον πληθωρισμό

 

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα ουσιαστικό πλέγμα στήριξης για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το κύμα των αυξήσεων εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης  «Μετά από 8 χρόνια θυσιών το να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, δεν πρέπει να συμβεί, πρέπει να το προλάβουμε» τόνισε χαρακτηριστικά  ο Αλέξης Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση σημείωσε πως βλέπουμε το «Μητσοτάκης effect» στον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, το κόστος διαβίωσης. Και υπογράμμισε πως αυτό που οδηγεί κατευθείαν σε κοινωνική ένταση είναι ότι οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται δραματικά με ταχύτητα πληθωρισμού 11,5%.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα των πολιτών της υπογραμμίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα επισημαίνεται πως η Ελλάδα  είναι η μοναδική χώρα που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, ενώ σημειώνονται διαρκώς  αρνητικά ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήδη από τον Αύγουστο.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «αποδράσει» μέσω εκλογών και τονίζουν την  ανάγκη μια προοδευτικής διακυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Στο καυτό θέμα της οικονομίας από την αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στην άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.