Skip to main content

ΕΛΚ – Κ. Μητσοτάκης: Να διορθώσουμε την στρέβλωση με τις ψηλές τιμές του φυσικού αερίου

Για «ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και μια μεσοπρόθεσμη έως και μακροπρόθεσμη πρόκληση»  έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σχετικά  με την κρίση στην ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές, κατά την ομιλία του στο  27ο Συέδριου του ΕΛΚ.

Ο Κ.Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάγκη ως Ευρώπη να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση των οικονομιών μας και επεσήμανε ότι ακόμη και πριν την ουκρανική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πακέτου της ΕΕ κατευθυνόταν σε επενδύσεις προκειμένου οι οικονομίες  να γίνουν πιο ‘πράσινες’ και να αποκτήσει η ήπειρος ενεργειακή αυτονομία.  

«Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο και ανέμους και ξέρουμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε στην Ευρώπη θα προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δίνουν μάχη με τις τιμές της ενέργειας και είπε πως είναι αλήθεια ότι πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου κι αυτή είναι μια στρέβλωση που χρειάζεται παρέμβαση.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε συγκεκριμένα, την ανάγκη «να δούμε τον τρόπο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θύματα μίας στρέβλωσης. Οπότε πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα όχι μόνο μέσω εθνικών σχεδίων αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε επείγουσες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.