Skip to main content

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα: Κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατικές βλέψεις»

Το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζει να τροφοδοτεί η Άγκυρα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού και τη «φιέστα» που στήθηκε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατικές βλέψεις», με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να σχολιάζουν ότι η τοποθέτηση αυτή αποτελεί απάντηση σε tweet του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για τη χθεσινή επέτειο Άλωσης της Πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε γράψει χθες στο Twitter: «Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία».

Στις αναρτήσεις του το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι «αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο».

«Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1.000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη» συνεχίζει και προσθέτει ότι «η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται ως τέμενος επί αιώνες, βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453».

«Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, ο γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500 και στην κατασκευή κινηματογράφων, εκθεσιακών αιθουσών, καταλυμάτων και αποθηκών στη θέση τους. Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με χονδροειδείς ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη» προστίθεται στις αναρτήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα απάντησε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μία περίοδο μάλιστα που ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

naftemporiki.gr