Skip to main content

Νέες γυναικείες πρωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Την πρώτη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χθες η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μαζί με την νέα Γραμματέα του Κόμματος, Ράνια Σβίγκου, έδωσε «γυναικείο άρωμα» στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δύο βδομάδες μετά την πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου και την δεύτερη θέση της Ρένας Δούρου στις προτιμήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Επιτροπή, τα 300 μέλη της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος ανέδειξαν και χθες μια γυναίκα στην πρώτη θέση, αυτή τη φορά στην εσωκομματική κάλπη για τα 41 μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για την Γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία «σάρωσε» στη σχετική σταυροδοσία. Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματέας του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει την πρώτη θέση και στην περιφέρεια της Ηπείρου στις εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Δεύτερος στην Πολιτική Γραμματεία εξελέγη σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ τρίτη κατετάγη μια άλλη γυναίκα η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημειώνεται ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είχε επιτύχει εξαιρετική επίδοση πριν από δύο εβδομάδες και στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου εξελέγη στην έβδομη θέση λαμβάνοντας 5.912 ψήφους.  

Εκτός από τις κυρίες Γεροβασίλη και Ξενογιαννακοπούλου στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εξελέγησαν και οι εξής γυναίκες: η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, η Γιώτα Αράπη-Μπελώνη από τον Πειραιά, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η πολιτική σύμβουλος και πολιτεύτρια στην Α’ Αθήνας, Μάγκυ Δούση, η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Αννέτα Καβαδιά, η πρώην υπεύθυνη Οργανωτικού, Έφη Καλαμαρά, η μετέχουσα στην επιτροπή ανασυγκρότησης Ζωή Καρκούλια, η νομικός Κατερίνα Κνήτου, η διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» Δανάη Κολτσίδα, η νομικός Μαρία Κουβέλη, η πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, η εκλεγείσα στην Αχαΐα, Ελένη Συμεωνίδου, η βουλευτής Καστοριάς και αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η βουλευτής Πέλλας και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη και η βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών και πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 

Γυναίκα γραμματέας για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κεντρική Επιτροπή μετέχει φυσικά και η νέα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία προτάθηκε χθες από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία 76,5%. Η κυρία Σβίγκου είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη κορυφαία θέση στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι γραμματείς του κόμματος έχουν διατελέσει στο παρελθόν οι Νίκος Χουντής, Δημήτρης Βίτσας, Τάσος Κορωνάκης, Παναγιώτης Ρήγας, Πάνος Σκουρλέτης και ο απερχόμενος Δημήτρης Τζανακόπουλος.