Skip to main content

Γ. Οικονόμου: «Αν δεν είχε εφαρμοστεί η πολιτική μας , είναι αμφίβολο αν η χώρα θα είχε ρεύμα»

«Η αντίδραση της Τουρκίας, εσχάτως και της Ρωσίας, είναι τρανή απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας της ιστορικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο θετικό αντίκτυπο», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η στάση του κ. Ερντογάν δικαιώνει όσα διεθνώς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός: η Τουρκία φέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της. Επαγρυπνούμε, μεριμνούμε και προχωρούμε στο σχέδιό μας για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από μια κυβέρνηση που θεωρεί ύπατο σκοπό της την ενίσχυση και προστασία της πατρίδας», τονίζει επίσης, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην Real News, o κ. Οικονόμου.

Ενεργειακή κρίση και μέτρα

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τα μέτρα στήριξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει: «Ήδη έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα, την οποία αρχικά προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια κατέστησε ανεξέλεγκτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».Τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και εντός του πλαισίου των παρουσών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παλεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση νέων λύσεων και εργαλείων, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα ενίσχυσης. . Έχουμε σχέδιο και λειτουργούμε μελετημένα, επιδιώκοντας τη χρυσή τομή: να ανακουφίσουμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, χωρίς παράλληλα να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, τις συνέπειες της οποίας βιώσαμε μέχρι πρόσφατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε μια αφόρητη απεραντολογία, με θέσεις αντλημένες από τρολς του διαδικτύου, δίχως σχέδιο και μελέτη. Αν δεν είχε εφαρμοστεί η πολιτική μας στον τομέα της ενέργειας, η χώρα σήμερα είναι πολύ αμφίβολο αν θα είχε ρεύμα».

Εξηγεί ακόμη ότι με την διπλή παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε 70% – 90% μικρότερες αυξήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. «Ουσιαστικά, με το νέο τρόπο τιμολόγησης, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή είναι μια από τις πολλές και διαφορετικές πολιτικές ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία μέσα στο πιο δύσκολο οικονομικά και ασταθές πολιτικά διεθνές περιβάλλον που αντιμετώπισε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η συνολική μέχρι τώρα στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρει πως η  Ελλάδα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζοντας την κυριαρχία της, χειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα εντός του πλαισίου της ΕΕ.

«Να τονίσω ότι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς: οι δομές στα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί προς όφελος των φιλοξενουμένων και των τοπικών κοινωνιών, τα παιδιά λαμβάνουν τη μέριμνα που χρειάζεται και οι διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι εφαρμόζονται τάχιστα», υποστηρίζει. 

Για την στήριξη σε Ουκρανία

Σε σχέση με την σκληρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης της Ουκρανίας, λέει πως η Ελλάδα,  «για λόγους που μόνο κάποιος αφελής δεν μπορεί να κατανοήσει, θα ήταν αυτοκτονικό να μην αντιστεκόταν στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και τον έμπρακτο αναθεωρητισμό». Δεν παραλείπει δε, να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λεγοντας:  «Η μίζερη και μικρόψυχη στάση του επιτήδειου ουδέτερου δεν ταιριάζει στον ελληνισμό και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, ότι είναι λιγότερος από την Ελλάδα.  

Ανασχηματισμός

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει πως «η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει σχεδίου και εκείνο που απασχολεί όλα τα μέλη της είναι να τιμούν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, εφαρμόζοντας το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην προστασία της πατρίδας, την ενίσχυση της κοινωνίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικότητας και τη μετάβαση της χώρας στο μέλλον. Δουλεύουμε ακατάπαυστα, με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή εντολή, ώστε στο τέλος της τετραετίας να παρουσιάσουμε καθ’ ολοκληρία το έργο μας και να κριθούμε για αυτό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασχολείται με την πατρίδα και τους πολίτες, όχι με τον εαυτό της».