Skip to main content

Δ. Κουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ

«Η σημερινή οικονομία αντέχει ζεστό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι μέτρα για την προστασία των ανέργων. Μάλιστα, αντί να πάρετε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια, φέρνετε μέσα στη νύχτα τροπολογία που υπονομεύει και άλλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ.

Ανέφερε ότι «πήγαν περίπατο τα όσα μας λέγατε ότι οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ θα λύσουν το πρόβλημα με τις συντάξεις. Το μόνο που θέλατε ήταν να βάλετε τους ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων, με το αζημίωτο φυσικά».

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως «αυτό το αίσχος», να «δώσει πίσω τα κλεμμένα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις» στους συνταξιούχους καθώς και να δώσει «τώρα πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι τα ψίχουλα των 200 ευρώ, που δίνετε μόνο σε μια μερίδα. Νομοθετήστε ώστε να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ».

Είπε ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ θα μπορούσε να ονομαστεί «χρυσές δουλειές ξανά για κάποιους επιχειρηματίες με τα χρήματα των εργαζομένων» προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο «δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό».

«Παίρνετε τις εισφορές των εργαζομένων, χρήματα που παρακρατούνται για να προστατευθούν οι άνεργοι, για να υπάρχουν υποτυπώδεις κοινωνικές παροχές σε όλους τους εργαζόμενους και τις δίνετε πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους για να χρηματοδοτείται η ολιγόμηνη, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όταν οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός καλπάζει μήνα με το μήνα και επίδομα ανεργίας παίρνει ο 1 στους 12 ανέργους, το πρόβλημα δε βρίσκεται στη διάταξη του Οργανισμού, αλλά στον προσανατολισμό του και στο πάρτι που έχουν στήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού» επισήμανε προσθέτοντας «μαζί με την μεγαλοεργοδοσία επιχειρείτε να τελειώνετε συνολικά με ό,τι είχε απομείνει από τον ΟΑΕΔ, ως ένας οργανισμός προστασίας ανέργων και εργαζομένων. Για αυτό και το νομοσχέδιο χτίστηκε πάνω σε ένα κρεσέντο ψεμάτων και μιας αντιδραστικής κυβερνητικής προπαγάνδας που έκανε το άσπρο – μαύρο».

Έθεσε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, σειρά ερωτημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά «καμία αναβάθμιση του Οργανισμού δεν υπάρχει με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνετε είναι να καταλογίζετε ευθύνες στον άνεργο για την ανεργία του».

«Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό για τις επιχειρήσεις, δεν είναι νέα πρόταση ούτε συζητιέται για πρώτη φορά. Οι προτάσεις της ενεργητικής τάχα απασχόλησης, της ενεργούς γήρανσης, είναι βασική στρατηγική της ΕΕ και έχουν πυρήνα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» είπε και πρόσθεσε:

«Στόχος της Συνθήκης του Μάαστριχ από το 1992 είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης και του επιδόματος ανεργίας. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε με συνέπεια και εσείς και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείτε να ολοκληρώσετε αυτόν τον σχεδιασμό. Να μετατραπεί η προστασία των ανέργων σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να δημιουργηθεί ένα ακόμα ισχυρό κύμα, που θα πιέζει προς τα κάτω τους κλαδικούς μισθούς, δηλαδή μια ακόμα δεξαμενή ανέργων που θα εντάσσεται στις επιχειρήσεις με διαφορετικούς όρους εργασίας και δικαιώματα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ο αποκλεισμός των ανέργων από τα μητρώα ανέργων, ο περιορισμός του μεγέθους τους» καθώς, όπως εξήγησε, «με την ενεργοποίηση της πρότασης που αναφέρει πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας ή οποιασδήποτε κατάρτισης, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων, άρα και από την όποια προστασία του παρείχε ο Οργανισμός, κυριολεκτικά πιάσατε πάτο».

Σημείωσε ακόμα ότι «με την εφαρμογή του ποινολογίου που καταγράφεται στο νομοσχέδιο, για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των ανέργων, τους εξαναγκάζετε έμμεσα να αποδεχτούν θέσεις εργασίας με οποιουσδήποτε όρους εργασίας, με κάθε είδους ελαστική εργασιακή σχέση».

Ο Δ. Κουτσούμπας επανάφερε δύο ερωτήσεις προς άμεση απάντηση:

«Πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού, τα προγράμματα που έταζαν λαγούς με πετραχήλια; Πέρασαν αρκετές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε τα αναλυτικά στοιχεία που οι θέσεις εργασίας στα εκατοντάδες προγράμματα απασχόλησης μετατράπηκαν σε σταθερή εργασία.

Επίσης, θέλουμε να γίνουν γνωστές στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ποιες είναι αυτές οι ρήτρες που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν έναν εργαζόμενο στην εργασία του»

Είπε ότι με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιχειρείται να χαρακτηριστούν οι άνεργοι εμμέσως υπεύθυνοι για την ανεργία τους, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού αγγίζει και άλλες πλευρές, ιδιαίτερα σημαντικές για τη ζωή τους».

«Στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ΟΑΕΔ Α.Ε. που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνά και μέσα από τις δράσεις του, καθώς έχει συγκεκριμένη και καταμερισμένη ευθύνη».

Ανέφερε επίσης ότι «ακόμα και η αλλαγή στην ονομασία του Οργανισμού εμείς δεν τη θεωρούμε τυχαία» καθώς «η αντικατάσταση της εργασίας από την απασχόληση, δεν σχετίζεται με λεξιλογικές ή εννοιολογικές διαφορές, αλλά με πολιτικές κατευθύνσεις».

«Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με κεντρικό ρόλο τον συντονισμό του δικτύου των ΚΕΚ και όποιων άλλων παράσιτων που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων. Και για αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε αυτό το αίσχος που δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο» είπε.

«Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Ακριβώς γιατί, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Αυτό είναι το μοναδικά προοδευτικό και σύγχρονο και όχι η κυριαρχία ξανά ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Πάρτε το πίσω τώρα! Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να σας συγχωρήσει αυτό το νέο έγκλημα που επιχειρείτε» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ