Skip to main content

Κακοκαιρία: Κρατική εγρήγορση για να μην επαναληφθεί η «Ελπίδα»

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Με αλλεπάλληλες συντονιστικές συσκέψεις, έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων από την ΕΜΥ και συστάσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση για εγρήγορση ετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στην κακοκαιρία «Φίλιππος» που αναμένεται να πλήξει σήμερα μεγάλο μέρος της χώρας. 

Στόχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που προκάλεσε στην κρατική μηχανή η κακοκαιρία «Ελπίδα». Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες μια πρώτη συντονιστική σύσκεψη όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση των συμμετεχόντων από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά. Υπενθυμίζεται ότι μετά το έμφραγμα τον οδικών αρτηριών από την κακοκαιρία «Ελπίδα» η κυβέρνηση είχε αφήσει αιχμές για τις προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών τις οποίες πάντως είχε αποκρούσει με δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Κολυδάς. 

Από χθες εφαρμόζεται απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων στην Εγνατία Οδό ενώ οι αποφάσεις για την Αττική αναμένεται να ληφθούν μετά από νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή. Σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Συμμετοχή των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου

Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν και οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Εγνατία Οδός ΑΕ, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ, Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ). Νωρίτερα η Μορέας Α.Ε. απεύθυνε συστάσεις, ενόψει της κακοκαιρίας, στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης. Ειδικότερα κάλεσε τους οδηγούς να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Επίσης οι οδηγοί θα πρέπει: α) να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους, β) να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους, γ) να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και δ) να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.