Skip to main content

Ντ. Μπακογιάννη: Η λύση δεν θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από την Ευρώπη

«Η αλλαγή στη Γερμανία είναι συνταρακτική και μόνο κάποιος που την ξέρει καλά μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της αλλαγής. Ήταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι μόνο σε μία εβδομάδα η Γερμανία θα πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων ένα δόγμα 75 ετών. Το να ξαναγίνει η Γερμανία στρατιωτική δύναμη ήταν στη δικιά μου τη γενιά το απόλυτο ταμπού», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. κατά την τοποθέτησή της σε διαδικτυακή εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «έχει σημασία και ο τρόπος με τον οποίο ειπώθηκε για συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας στον αμυντικό τομέα. Βέβαια, κάποιοι πιστεύαμε εδώ και χρόνια ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν αμυντικό βραχίονα και ότι η Ευρώπη, για να σταθεί σοβαρά και αξιόπιστα στο διεθνές γίγνεσθαι, θα πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται η ασφάλειά της από τις ΗΠΑ και η ενεργειακή της ασφάλεια από τη Ρωσία. Είναι πασιφανές ότι μία τέτοια Ευρώπη δεν μπορεί να δράσει και αυτό πίστεψε και ο κ. Πούτιν. 

Το πρώτο του λάθος ήταν πως πίστεψε ότι έχει μπροστά του μία Ευρώπη διαλυμένη, και ήταν σχεδόν βέβαιος ότι η Ευρώπη δεν θα καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση. Το δεύτερο λάθος που έκανε ήταν πως πίστεψε πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ένας καραγκιόζης, ο οποίος θα φύγει το ταχύτερο με κάποιο ελικόπτερο ή αεροπλάνο, όπως έκανε ο δικός του άνθρωπος όταν έπεσε από την εξουσία.

Αυτά τα δύο δεν γίνανε και σήμερα είναι μία νέα πραγματικότητα, στην οποία τα χειρότερα είναι μπροστά, διότι η άμυνα φέρνει περισσότερο πείσμα και φοβάμαι πως έχουμε να δούμε πολύ άγριες καταστάσεις στην Ουκρανία πριν φθάσουμε κάποια στιγμή στην κατάπαυση του πυρός και στην αναζήτηση πιο μακροπρόθεσμων λύσεων».

«Δεν πιστεύω πως η λύση θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από την Ευρώπη και οφείλει να έρθει από την Ευρώπη. Η Ευρώπη ξέρει καλά τη γειτονιά της και με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής λύση στο πρόβλημα Ουκρανίας-Ρωσίας. Δεν έχω, όμως, κάποια αυταπάτη.

Ξαναμπαίνουμε σε μία ψυχροπολεμική περίοδο, με ακραίες λογικές και ίσως το μόνο πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η γενική απάντηση κατά της λογικής του αναθεωρητισμού, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Πούτιν, είναι κάτι σημαντικό για την Ελλάδα και το οποίο πολλά χρόνια περιμέναμε να το ακούσουμε ομοφώνως από την ΕΕ», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ