Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: 5 νέες παρεμβάσεις για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για ανεύθυνη αντιπολίτευση, λαϊκισμό και απουσία προτάσεων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ανακοίνωσε δε 5 νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων: 

  • 1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή. 

  • 2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022. 

  • 3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022. 

  • 4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022. 

  • 5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σεπράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

«Από τη μία η κυβέρνηση σχεδιάζει συνετά και υπεύθυνα, πατάει στον πραγματικό κόσμο. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μία αστεία αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις, προσκαλεί τους πολίτες σε νέες πτήσεις στα ροζ συννεφάκια του λαϊκισμού. Κύριε Τσίπρα βλέπετε παντού καταστροφές, παρόλο που η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Μιλάτε για λανθασμένη κατεύθυνση, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι κινούμαστε σωστά.  Κύριε Τσίπρα παραμένετε αιχμάλωτος ψευδαισθήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαρκώς μεμψιμοιρεί. 

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει την κοινωνία απέναντι σε κάθε κρίση. «Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» είπε. 

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας, τόνωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αύξηση των καταθέσεων που αποδεικνύουν βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. «Αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε ήταν προδιαγεγραμμένα να συμβούν. Είναι καρπός σκληρής δουλειάς» σημείωσε. 

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε 7 βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου, που όπως είπε ήδη επιτυγχάνονται ή δρομολογούνται:  

1. Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. 

2. Διατηρήσιμη ανάπτυξη 

3. Μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων 

4. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022. Ήδη δρομολογείται 

5. Μείωση των κόκκινων δανείων 

6. Επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. 

7. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2023. 

naftemporiki.gr