Skip to main content

Σε μάχη χαρακωμάτων Μεϊμαράκης – Μητσοτάκης

Από την έντυπη έκδοση 

Με έμφαση στο χρίσμα της καραμανλικής πτέρυγας αλλά και στην επιλογή της πολιτικής συνεννόησης με βάση το εθνικό συμφέρον άνοιξε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης την προεκλογική εκστρατεία του για τον δεύτερο γύρο, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολιτικά στα χαρακτηριστικά που τον εμφανίζουν ως ισχυρότερο αντίπαλο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές και αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 39,8% έναντι 28,5% του κ. Μητσοτάκη, ο νικητής του α’ γύρου Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει εν όψει του β’ γύρου της 10ης Ιανουαρίου. Ο κ. Μεϊμαράκης, που έχει λάβει το άτυπο χρίσμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έκανε ρητή αναφορά στην «παρακαταθήκη» του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε μια σαφή προσπάθεια να συνδεθεί με την παραπολιτική παράδοση των καραμανλικών.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε, όμως, εμμέσως και στη γραμμή της πολιτικής συνεννόησης, επισημαίνοντας ότι το όραμά του είναι μια Νέα Δημοκρατία «που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον». Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθάρισε ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. με την αθρόα συμμετοχή τους «έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». «Η Ν.Δ. είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό στίγμα. Μια Ν.Δ. με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή» ανέφερε.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στο ζήτημα της καταλληλότητας του επόμενου αρχηγού της Ν.Δ. να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Το δίλημμα της 10ης Ιανουαρίου είναι ποιος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ίδιος μπορεί να απευθυνθεί σε μαζικότερα ακροατήρια και ιδίως στη νέα γενιά. Σχολίασε, όμως, και τις αναφορές του αντιπάλου στην παράδοση των καραμανλικών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι ακόμη και αν είναι έτσι, ο ίδιος εκφράζει το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης.

«Δεν έχω δει δημόσια δήλωση από τον κ. Καραμανλή. Εχει το δικαίωμα να στηρίξει όποιον θέλει. Αν όντως στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη δεν είναι κάτι το οποίο με στενοχωρεί ή με προβληματίζει. Εφτασα στο 30% χωρίς να με στηρίξει κανείς, με τη δύναμη των επιχειρημάτων μου, του πολιτικού λόγου και της αλήθειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μαζικής συμμετοχής 404.000 ψηφοφόρων στις εκλογές της Κυριακής, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε ταχθεί κατά της ανοικτής διαδικασίας. «Αποδείξαμε ότι αν ανοίξουμε τις πόρτες της Ν.Δ. στην κοινωνία, η κοινωνία δεν θα μας γυρίσει την πλάτη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε κάτι άλλο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει τώρα για τη συμμετοχή του κόσμου».