Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι

Τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στην ατζέντα της οποίας υπάρχει το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζουν δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία, το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και οι σχέσεις με την Τουρκία. 

«Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα, του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και ότι αυτή η εκκρομότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Για το βέτο εκτιμά ότι το θέμα θα λήξει σήμερα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της έκτασης της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα είναι αναγκαίο οι πόροι του Ταμείου να πέσουν στις «πραγματικές οικονομίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμά είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο, η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του Δεκεμμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda», ανέφερε για το θέμα της Τουρκίας. Η λατινική έκφραση pacta sunt servanda συνιστά διεθνή ορολογία, και σημαίνει ότι οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται. Στην πλήρη ανάπτυξή της η έκφραση έχει ως εξής: pacta sunt servanda rebus sic stantibus, κάτι που σημαίνει: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια.

Η εν λόγω έκφραση χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υπογραμμιστεί ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που τη συνομολογούν

.Reuters: Ατομικές κυρώσεις σε βάρος Τούρκων- Αναβάλλεται η επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο της ΕΕ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών και εταιρειών του ενεργειακού τομέα αλλά όχι συνολικά στην Τουρκία. Επιπλέον, το πρακτορείο υποστηρίζει πως η ΕΕ θα αναβάλλει μέχρι και τον Μάρτιο τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Με τη διατύπωση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, ανέφερε η Deutsche Welle κάνοντας λόγο για «light κυρώσεις στην Τουρκία».