Skip to main content

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση επιβάλλει νέο «φόρο ανάπτυξης» με την περικοπή του ΠΔΕ

Συνεχιζόμενη εσωτερική στάση πληρωμών καταλογίζει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μέσω του βουλευτή της Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τονίζει ότι με την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) επιβάλλεται ένας νέος «φόρος ανάπτυξης».

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. σημειώνει πως «η κυβέρνηση, για ακόμη έναν μήνα, συνεχίζει να επιβάλλει εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους τομείς, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Όπως συμπληρώνει, σαν αποτέλεσμα οι δημόσιες επενδύσεις υστερούν έναντι του στόχου, κατά 1,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η σωρευτική απόκλιση του ΠΔΕ από τους στόχους την τελευταία τριετία πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ, κάτι που όπως τονίζει, υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με δεδομένη την αλλεργία της στις ιδιωτικές επενδύσεις, θυσιάζει, χάριν πρόσκαιρων εντυπώσεων, ένα ακόμη ουσιαστικό επενδυτικό εργαλείο που έχει στα χέρια της: αυτό των δημοσίων επενδύσεων».

«Μάλιστα, ακριβώς επειδή οι πόροι που κατευθύνονται στις δημόσιες επενδύσεις έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, ουσιαστικά η κυβέρνηση με την περικοπή του ΠΔΕ επιβάλλει έναν νέο “φόρο ανάπτυξης”», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο κ. Σταϊκούρας επιρρίπτει ευθύνες και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλογίζοντάς τους ότι «αποδέχονται επί μακρόν αυτό τον συνειδητό οικονομικό και δημοσιονομικό παραλογισμό».

«Η ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με το δήθεν κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο, “το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης”. Ενώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, “το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας”», συνεχίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Καταλήγοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση πως «παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, αποδεικνύεται ότι είτε δεν θέλει, είτε είναι παντελώς ανίκανη να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

naftemporiki.gr