Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό

Κλειδί για την επιτάχυνση και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων χαρακτήρισε το Κυπριακό και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική. Είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβάλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε.

Κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική».

Ο ίδιος χαρακτήρισε υποχρέωση των κυβερνήσεων να τονίσουμε ότι είμαστε προσηλωμένοι στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων καθώς η οικονομία καθώς κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε «πυλώνες σταθερότητας» την Ελλάδα και την Τουρκία ιστορικά. 

Υπογράμμισε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως η Ελλάδα την στηρίζει υπό την προϋπόθεση βέβαια πως η Άγκυρα θα τηρήσει εκείνα που ισχύουν για όλα τα προς ένταξη κράτη.

Κάλεσε τη γείτονα χώρα να αξιοποιήσει από κοινού με τη χώρα μας όλα εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια όπως τον ΤΑΡ, ιδίως έπειτα και από τις εξελίξεις με τον South  Stream.

«Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου – Ινονού, σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.