Skip to main content

Σήμερα η απάντηση στην τρόικα

Σήμερα αναμένεται να σταλούν οι ελληνικές απαντήσεις στα δύο e-mail της τρόικας με τα αιτήματα και τις επισημάνσεις των δανειστών. Χθες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη Νίκης στο ΥΠΟΙΚ «χτένιζαν» στην κυριολεξία τα δύο e-mail με τα κυβερνητικά στελέχη αυτή τη φορά να κρατούν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε αναφορές στο θέμα.

Ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή εναρκτήρια συζήτηση, στην Ολομέλεια της βουλής, για τον προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τοποθετήσεις των εισηγητών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καμία αναφορά στο κυβερνητικό «success story».

Κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνει ότι η τρόικα έχει ζητήσει από τώρα τη λήψη μέτρων που η κυβέρνηση είχε προτείνει για τον Ιούλιο του 2015 και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει δημοσιονομική αστοχία, κάτι που φέρεται να μην συζητά το Μαξίμου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των όρων ένταξης στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος είναι πλέον πολύ δύσκολο η τρόικα να έρθει στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα και αυτή τη στιγμή το μοναδικό «πολιτικό σωσίβιο» για την κυβέρνηση «είναι η παράταση για λίγες εβδομάδες, για τεχνικούς λόγους του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος.

Σε διαφορετική περίπτωση και ειδικά αν η πλευρά των δανειστών επιμείνει επιδιώκοντας επί της ουσίας μια εξάμηνη ή και ετήσια παράταση η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή, τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ένα θέμα που σύμφωνα με ορισμένους θα συζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη σημερινή του συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, σε μία πρώτη προσπάθεια διερεύνησης των προεδρικών προθέσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ