Skip to main content

Ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο

Σε κλίμα συγκίνησης, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, συγγενείς, φίλοι, αλλά και απλοί πολίτες, είπαν το ύστατο χαίρε στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.

Κατά τη διάρκειά της ερρίφθησαν από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού 21 τιμητικοί κανονιοβολισμοί.

Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ομοθύμως το πολύ μεγάλο κενό που ήδη δημιουργησε ήδη ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την εκφώνηση του επικήδειου. 

Όπως είπε, το μέγεθος του κενού αυτού προσδιορίζεται από το ήθος και την προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, αυτά γιατί αυτά ακριβώς είναι που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της λαμπρής ιστορίας του όσο και τα χαρακτηριστικά του κορυφαίου ήθους και του κορυφαίου παραδείγματος που μας αφήνει ως εθνική παρακαταθήκη.

«Αποχαιρετήσαμε τον Πρόεδρο της καρδιάς μας. Αν και ερχόταν από τη δεξιά έγινε ο προοδευτικός εθνικός ηγέτης που κόντραρε τον λαϊκισμό» έγραψε στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, στην κηδεία παρευρέθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμένος και Αντώνης Σαμαράς, πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συνεργάτες και φίλοι του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και πολλοί απλοί πολίτες.

Η σορός του πρώην ΠτΔ θα μεταφερθεί στην Πάτρα, όπου αύριο Τετάρτη θα γίνει η ταφή.

Ολόκληρος ο επικήδειος λόγος του ΠτΔ

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό, το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή.

Το μέγεθος του κενού τούτου καθορίζεται από το ήθος και την εν γένει προσωπικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου, δοθέντος ότι το ήθος του και η προσωπικότητά του προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της λαμπρής ιστορίας του όσο και του κορυφαίου υποδείγματος που μας κληροδοτεί ως προς την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι μόνο για ν’ αποδώσω στον εκλιπόντα εκείνο που του αναλογεί μετά θάνατον αλλά και για να καταστήσω σαφές το δικό μας χρέος έναντι της μνήμης του.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια. Πάντα ενεργούσε όχι για ν’ αποκομίσει κάποιο προσωπικό όφελος αλλά μόνο για να καταστεί το έργο του, φυσικά προς όφελος της Πολιτείας, «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, μ’ όλη την σημασία που προσδίδει σ’ αυτό ο όρος “res publica”. Ήτοι η προσήλωση στην εξυπηρέτηση των σκοπών εκείνων που προσιδιάζουν στην Ελληνική Πολιτεία, με βάση την Ιστορία του Έθνους μας αλλά και ενόψει των εκάστοτε προκλήσεων και του αντίστοιχου εθνικού διακυβεύματος.

Το τρίτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν ο Πατριωτισμός. Όχι βεβαίως εκείνος που ευτελίζεται «στην υπηρεσία» του λαϊκισμού. Αλλά ο Πατριωτισμός στην πιο γνήσια έκφρασή του, ο οποίος συντίθεται από το ύψιστο χρέος υπεράσπισης, άνευ όρων και προϋποθέσεων, των Εθνικών μας Δικαίων.

Και το τέταρτο χαρακτηριστικό του Κωστή Στεφανόπουλου ήταν η διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο Λαός μας και το Έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας. Ιδίως μάλιστα όταν οι καιροί επιβάλλουν να διδασκόμαστε από τα δεινά που μας κληροδότησαν οι στείρες έριδες και οι κάθε μορφής διχασμοί.

Υπό τα δεδομένα αυτά καθίσταται πρόδηλο ότι ο καλλίτερος τρόπος για να τιμούμε τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως του αρμόζει, είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του και να συνεχίζουμε το έργο του.

Αιωνία η μνήμη του».