Skip to main content

«Τελευταία προσπάθεια Ομπάμα να πείσει το Βερολίνο» για το χρέος

Στα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, στην επικείμενη ομιλία – «παρακαταθήκη» του στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και στο ταξίδι του στο Βερολίνο αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ.

H Βild σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ». Σύμφωνα όμως με την Bild «το βράδυ κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο. Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κ. Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει. Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας. Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος, διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Όπως αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα στη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ «ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων».

Kατά την Bild, «επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Σταϊνμάγερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό».

Η εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι «στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό». «Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο» σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. «Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ», πρόσθεσε.

«Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιο βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη» διερωτάται στην ηλεκτρονική του σελίδα το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένται η πολλάκις εξαγελθείσα “ομιλία παρακαταθήκη”, την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει “στο λίκνο της δημοκρατίας” πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να εκπληρώσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ακρόπολη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ