Skip to main content

Σπήλιος Λιβανός: Πυλώνας ανάπτυξης με 5 μεταρρυθμίσεις ο πρωτογενής τομέας

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Μέτρα 22 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα επτά χρόνια, σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Ο υπουργός εστιάζει σε μια σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή για τη στήριξη των αγροτών, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.
Στη συνέντευξή του o κ. Λιβανός χαρακτηριστικά τονίζει πως «τα επόμενα χρόνια ο πρωτογενής τομέας θα εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας». Εστιάζει δε σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2027. 
 
O πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο ένα πακέτο μέτρων κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιες είναι οι βασικές δράσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας; 

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πακέτο στήριξης των νέων, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, και φυσικά του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, όπως και ο ίδιος επισήμανε, συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μέτρο ανακούφισης των κτηνοτρόφων της χώρας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές, αλλά και ένα σαφές μήνυμα της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργός στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναλογούν στην Ελλάδα 19,3 δισ. ευρώ. Ποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το ύψος και τον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων; 

«Η διασφάλιση του ιδίου ποσού για τη χώρα μας συγκριτικά με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που στις άλλες χώρες υπήρξαν μειώσεις, συνιστά εθνική επιτυχία. Και στην εθνική προσπάθεια για να το καταφέρουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο. Με την επωφελή συμφωνία που πετύχαμε για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο άνοιξε ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση ενισχύσεων και επενδύσεων στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, ύψους 19,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση  τα τελευταία τριάντα χρόνια και θα επηρεάσουν καίρια τον πρωτογενή τομέα για τις επόμενες δεκαετίες. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους αγρότες και παραγωγούς, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθώς μέσω αυτής υλοποιείται μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη αγροτική πολιτική. Θέτει ακριβώς τις βάσεις για τη διασφάλιση πιο υγιεινών και πιο ποιοτικών τροφίμων για όλους, τη μείωση της σπατάλης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτόν ακριβώς τον στόχο και προκειμένου να αποκατασταθεί η αναπτυξιακή δικαιοσύνη, να αρθούν χρόνιες στρεβλώσεις, να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες και να τεθούν δίκαιοι κανόνες για όλους, ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι, προωθούμε μια σειρά αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».
 
Μπορείτε να απαριθμήσετε μερικές από αυτές τις αλλαγές;
«Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: 
1. Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισπράττει το 80% των πόρων.
3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
4. Ενσωματώνουμε στο στρατηγικό μας σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
5. Επενδύουμε στους νέους αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους “Νέους Αγρότες” από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού. Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους νέους μας στο χωράφι. Και φυσικά να στηρίξουμε και να κρατήσουμε όσους δραστηριοποιούνται ήδη στον αγροτικό τομέα».

Με τις αποζημιώσεις για τον παγετό τι γίνεται; Καταβάλλονται κανονικά ή υπάρχουν καθυστερήσεις;

«Από τις 12 Αυγούστου ξεκίνησε η προκαταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Ήδη έχουν καταβληθεί 45 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της πληρωμής προκαταβολών συνεχίζεται, αφού όσα πορίσματα προωθούνται από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, διεκπεραιώνονται άμεσα, καθώς έχουν διασφαλισθεί τα αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η απαιτούμενη ταμειακή ρευστότητα. Οι καθυστερήσεις πληρωμής προκαταβολών σε ορισμένες περιοχές οφείλονται στη μη αποστολή πορισμάτων προς την Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, λόγω δυσλειτουργιών συγκεκριμένων υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ. Υπάρχει μέριμνα και εγρήγορση ώστε οι δυσλειτουργίες αυτές να ξεπεραστούν άμεσα και να αποσταλούν τα σχετικά πορίσματα. Ο ΕΛΓΑ, μόλις λαμβάνει οιοδήποτε πόρισμα, τόσο για τις ζημίες του “Παγετού, Άνοιξη 2021’’ όσο και για οποιαδήποτε άλλη ζημία, προχωρά είτε στην καταβολή προκαταβολής (για παγετό) είτε στην άμεση εξόφληση των παραγωγών (για άλλες ζημίες). Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Όλοι όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν στο ακέραιο».

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη όσων νέων -ή και μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών- σκέφτονται να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή;

«Προσωπικά πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια ο πρωτογενής τομέας θα εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Το κατέστησε αυτό σαφές και ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ. Το ΥΠΑΑΤ, έχοντας ως στόχο την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, έχει λάβει μια σειρά μέτρα αξιοποιώντας πόρους 22 δισ. που έχει στη διάθεσή του για την επόμενη επταετία.
Συγκεκριμένα θα διαθέσουμε:
* 19,3 δισ. από τη νέα ΚΑΠ
* 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με περισσότερα από 1 δισ. για αρδευτικά έργα (επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη αρδευτικά 500 εκατ. ευρώ)
* 430 εκατ. για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλθ)
Ήδη αξιοποιούμε με γοργούς ρυθμούς τους διαθέσιμους πόρους της ΚΑΠ, καθώς έχουμε δρομολογήσει προσκλήσεις:
* 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες (Κάθε δικαιούχος, ανάλογα τα μόριά του, θα μπορέσει να εισπράξει μέχρι 40.000 ευρώ)
* 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς (Έχουν ενταχθεί και οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η μελισσοκομία)
* 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους 
* 37 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος
 Από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ., στο οποίο συμμετέχουν 7 τράπεζες, μπορούν να δανείζονται οι αγρότες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. 
Ειδικότερα:
* 10.000 ευρώ μέχρι και 5 εκατ. ευρώ είναι τα δάνεια που μπορούν να λάβουν οι ωφελούμενοι
* 200.000 ευρώ είναι το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορούν να λάβουν αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία, χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις
* 1 έως και 15 χρόνια είναι η διάρκεια αποπληρωμής και πάντως όχι αργότερα από τις 31/12/2035
* 7 τράπεζες μετέχουν στο πρόγραμμα
* 25.000 ευρώ είναι το μέγιστο ύψος των δανείων σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις
Με κάθε τρόπο βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών. Στηρίζουμε τους παραγωγούς. Ενισχύουμε τους νέους αγρότες. Προστατεύουμε το περιβάλλον. Παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα. Παρέχουμε ασφάλεια στον καταναλωτή. Ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Χτίζουμε μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο».