Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα

Ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει» ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας «εκτός κλίματος» την ομιλία του. «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση» είπε. Ανέφερε ακόμη πως η πλειοψηφία προσέγγισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση «με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε «η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, στη Βουλή και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιο». «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκρινε απαραίτητη καμία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής. «Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος» σχολίασε.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού». Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα» παρατήρησε.

Σημείωσε επίσης πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για τη εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη. «Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής» ανέφερε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρούσα αναθεωρητική Βουλή πέτυχε τη συμφωνία σε εννέα κρίσιμα κεφάλαια του συνταγματικού χάρτη». Υπογράμμισε ότι «ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη» και χαιρέτισε το γεγονός ότι «το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Ανέφερε ακόμη πως «συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων που θα συζητούνται στη Βουλή». Αυτό, όπως παρατήρησε «μπορεί να κρύβει κινδύνους για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία γι’ αυτό και περιορίζουμε τον αριθμό σε δύο σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τομή» την πρότασή της Ν.Δ. για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επισήμανε ότι αποτελεί «μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη» και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Γιατί εσείς δεν υπερψηφίζετε την πρότασή μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της Ν.Δ. ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων». «Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή».

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. «Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρώ αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές» είπε.

Απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθήκατε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δεχόταν τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα, γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα.».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της εκλογής της πολιτειακής ηγεσίας τόνισε ότι η λύση που προτείνει η Ν.Δ. είναι η μόνη που επιτρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. «Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα και θα προκαλούσε σοβαρότατες τριβές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν» είπε.

Σημείωσε πως «παρά τα βέλη τα οποία, με μεγάλη άνεση εκτοξεύουν κατά της Μεταπολίτευσης, αυτή η περίοδος εισέφερε στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο συνταγματικής ομαλότητας».

«Η οικονομική κρίση προσέθεσε μεγάλες προκλήσεις στο συνταγματικό μας οπλοστάσιο. Ασφαλώς το Σύνταγμα δεν ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια, ούτε μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία. Το Σύνταγμα που θα ισχύσει από αύριο εκπέμπει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί κανένα Σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμασης της κοινωνίας» υπογράμμισε.

Τόνισε επιπλέον ότι καθώς σήμερα η Ελλάδα αφήνει πίσω την περίοδο της κρίσης, «αυτό το Σύνταγμα πλαισιώνει την εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα που μας αξίζει».

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως «σήμερα παραδίδουμε το νέο σύνταγμα της χώρας για μία νέα εποχή και μια νέα Ελλάδα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ