Skip to main content

Ψηφοφορία στη Βουλή και έλευση της τρόικας

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η κρίσιμη τροπολογία για τις βεβαιωμένες οφειλές, στον απόηχο των εντονότατων αντιδράσεων από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης αφενός για τη διαδικασία που επελέγη -βλέπε Ντόρα Μπακογιάννη- αφετέρου για το γεγονός ότι μια θετική για τους πολίτες ρύθμιση αντί να πιστωθεί στην κυβέρνηση, την έφερε σε θέση άμυνας.

Η επίμαχη τροπολογία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν θα την ψηφίσει, ο Γ. Βλάχος ζήτησε όποιος ευθύνεται να πάει σπίτι του και ο Μ. Κασσής, απείλησε ότι δεν θα την ψηφίσει.

Στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν διότι οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών δεν οφείλονται στο περιεχόμενο της ρύθμισης αφού, όπως λένε, «έτσι κι αλλιώς είναι η πιο γενναιόδωρη ρύθμιση», αλλά στη διαδικασία που επελέγη και κυρίως στις υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.

Εντός αυτού του κλίματος ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον το κείμενο με τις θέσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2015, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεσμεύεται να υλοποιήσει εντός του 2014 και το 2015, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ επισημαίνεται η αντίθεση της Αθήνας στην αλλαγή του ορίου ηλικίας και του ύψους των συντάξεων και στις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με «νομοτεχνική βελτίωση», προχώρησε σε αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που ετοίμασε ο Νίκος Δένδιας.

Η βασική αλλαγή είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εκταμιεύσει από τις τράπεζες αν προηγουμένως δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στέλεχος του υπουργείου θεωρεί «απολύτως λογική» και «αναμενόμενη» τη συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να «κουμπώνουν» οι δύο ρυθμίσεις όπως είχε ζητήσει εδώ και καιρό η τρόικα.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια προκειμένου, όπως έλεγαν χθες στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι υπέρ ή κατά της ρύθμισης που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ