Skip to main content

Στα πόστα τους οι υπουργοί, στα «δύσκολα» η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μετά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων σήμερα, αλλά και το προτελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση «μπαίνει» στην κυριολεξία στα δύσκολα.   

Σήμερα ξεκινάει και ο νέος«πρωινός καφές» στο Μαξίμου (αναμένεται σε καθημερινή βάση), στον οποίο πέραν του πρωθυπουργού θα συμμετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Όπως είναι φυσικό, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο υπουργείο Παιδείας εκεί όπου ο απερχόμενος Νίκος Φίλης αναμένεται να μιλήσει για την εμπειρία του στο υπουργείο και την «κόντρα» του με την Εκκλησία. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελετή στο υπουργείο Ναυτιλίας και όσα θα πει, αν πει, ο απερχόμενος και στέλεχος των «53+» Θοδωρής Δρίτσας, όπως και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παραδίνοντας το Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον Γιώργο Σταθάκη. Κυρίως για την «πολιτική παρακαταθήκη» που θα θελήσουν να αφήσουν στους διαδόχους τους οι Σκουρλέτης και Δρίτσας. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν Φίλη, Δρίτσα και Σκουρλέτη να μην αποφεύγουν τον πειρασμό να αναφερθούν στα καυτά ζητήματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης αλλά και στις απαιτήσεις της Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, θα επιδιώξει να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, αφού μένει λιγότερο από ένας μήνας για την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, μέχρι την οποία η Αθήνα θέλει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη γνώση του «κινδύνου» να απαιτηθεί από την Ελλάδα η υπογραφή ενός 4ου μνημονίου, προκειμένου να μπει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα το ΔΝΤ με «κερασάκι» την ελάφρυνση του χρέους. Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός και το νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν μπροστά τους μια πολύ δύσκολη εξίσωση, η λύση της οποίας δεν έχει ακόμη βρεθεί και είναι και εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να βρεθεί.