Skip to main content

Προειδοποίηση Ευ. Βενιζέλου για νομική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις

Για νομική αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προκλήσεις της Τουρκίας προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Η αντίδρασή μας είναι έντονη, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να λάβει και νομικά χαρακτηριστικά», τόνισε με έμφαση, επισημαίνοντας ότι «η τουρκική πρόκληση προκάλεσε την αναστολή των συνομιλιών» ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνομιλίες που έχουν ανασταλεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν συνεχίζεται πρόκληση που συντελείται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται στο όνομα του ψευδοκράτους».

Όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «η μήτρα του προβλήματος είναι πάντα ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο που έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά δικαιώματα». Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ότι υπάρχει το κυπριακό κράτος που έχει τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και οι δύο κοινότητες που μετέχουν στις διακοινοτικές συνομιλίες, υπογράμμισε.

Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως, όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, είχαν διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου (συμφωνίες με κράτη, εταιρείες κ.λπ.), και επομένως η τουρκοκυπριακή πλευρά γνώριζε την κατάσταση.

Αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγει το τουρκικό σκάφος Μπαραμπαρός, επανέλαβε ότι προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, χώρας μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Ωστόσο, συνέχισε, στις συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση κρίθηκε ότι όσο υπάρχει το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ «ο δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδος – Τουρκίας είναι ο πιο φερέγγυος» για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η επανάληψη του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό ο Ε. Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 5 και 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία είχε αναβληθεί τον Μάρτιο.

Την διαφωνία της με τον προγραμματισμό για την αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Νάντια Βαλαμβάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν αποτελεί επιχείρημα ότι θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο για να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός».

Η Ν. Βαλαβάνη ζήτησε το Ανώτατο Συμβούλιο «να πάρει άλλο ρόλο, να μην ξεπλύνει επικοινωνιακά τα προβλήματα με ένα πλήθος συμφωνιών που είναι ασήμαντες, αλλά να λύσει κάποια πραγματικά προβλήματα». «Για να παίξει αυτό το ρόλο το Ανώτατο Συμβούλιο», συνέχισε, «δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες κρίσης με διπλωματία κανονιοφόρων».

Ακόμη είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από την εξόρυξη θα είναι και για τις δύο κοινότητες, όπως έχει συμφωνηθεί από τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ. Σημειώνεται ότι ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι οι πόροι της εξόρυξης θα ανήκουν στην κυβέρνηση του ενιαίου κυπριακού κράτους.

Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε ακόμη πως αύριο στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Η ελληνική θέση είναι γνωστή και είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των κομμάτων», σημείωσε.

Newsroom naftemporiki.gr