Skip to main content

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τα αναδρομικά

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. Η ρύθμιση θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία θα ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Πρώτο θετικό βήμα για την άρση των αδικιών»

«Η άρση των αδικιών στα σώματα ασφαλείας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» τόνισε κατά την ομιλία της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, υπεραμυνόμενη της τροπολογίας. «Εμείς θα κάνουμε πράξη όλες τις δεσμεύσεις μας που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών… Χωρίς κίνδυνο να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους και βήμα-βήμα θα αποκαταστήσουμε όλες τις κοινωνικές αδικίες, ανεξάρτητα, αν αυτοί που έφεραν σε αυτή τη κατάσταση τη χώρα μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιων τις υπογραφές έχουν «οι οριζόντιες περικοπές, οι περικοπές των συντάξεων, οι απολύσεις και τα μέτρα φτωχοποίησής του». «Η περικοπή τους δεν ήταν τυχαία» συνέχισε εξαπολύοντας βολές κατά της Ν.Δ: «Ήταν μια συνειδητή πολιτική με ιδεολογικό υπόστρωμα που στηρίζεται ακόμα και σήμερα ως κύρια θέση της Ν.Δ. για απαξίωση του δημόσιου τομέα. Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, εμείς δεν αγγίξαμε μισθούς και συντάξεις, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Καταφέραμε να στηρίξουμε, στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουμε, το κοινωνικό κράτος και κάθε μικρή ρωγμή του».

«Βήμα που κατοχυρώνει την πορεία προς την κανονικότητα», χαρακτήρισε την τροπολογία ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Όπως υπενθύμισε, για το υπουργείο Παιδείας «ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε και το θέμα των αναδρομικών των πανεπιστημιακών, αλλά και το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών για την ειδική εκπαίδευση». «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε βάθος τριετίας θα προσληφθούν μετά από δέκα χρόνια, για πρώτη φορά 15.000 εκπαιδευτικοί, δηλαδή, 4.500 το 2019, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021» είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών οι οποίοι τα χρόνια αυτά της κρίσης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στήριξαν το εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει και εμείς να δούμε τον καλύτερο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε να καταλήξουμε στο σύστημα προσλήψεων».

«Είναι και νόμιμο είναι ηθικό», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην τροπολογία. «Εκτός από την τήρηση της νομιμότητας η κυβέρνηση έρχεται να ανταποκριθεί σε μια διαδικασία αποκαταστατική και αυτό έχει το ηθικό στοιχείο» παρατήρησε. «Στο υπουργείο Ναυτιλίας με 1.500 θέσεις που υπολείπονται, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Γι΄αυτούς τους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν υπερωριακές αποζημιώσεις, αλλά χωρίς πικρία και με πλήρη συνείδηση συνέχισαν και συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους με ιδιαίτερη αφοσίωση» υπογράμμισε.

«Είναι η μέρα που υλοποιούμε το πρώτο μέτρο από αυτά που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και όχι με εκείνους που προμηθεύουν το δημόσιο. Εμείς καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, και επειδή προσπαθήσαμε και επειδή δεν κλέβαμε. Και επειδή δεν κλέβαμε γι’ αυτό υπήρξε ο δημοσιονομικός χώρος για να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση ανθρώπων που είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις».

Είπε, επίσης, ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει οριζόντια απόφαση του ΣτΕ που να αφορά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την περικοπή του 2012. «Κλείνουμε μια μεγάλη πληγή και, από εδώ και πέρα, τα θετικά μέτρα θα έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου», συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανέφερε με τη σειρά του ότι ικανοποιείται δίκαιο αίτημα για τους δικαστικούς λειτουργούς. «Είναι μια ρύθμιση που στο σύνολο της αφορά πληθώρα κοινωνικών στρωμάτων και πληθώρα εργαζομένων», είπε ο κ. Καλογήρου και πρόσθεσε ότι η τροπολογία «αποδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, αλλά και να αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κρίση και να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να οδηγηθούμε σε αποφάσεις επούλωσης των πληγών»

Ν.Δ: Απύθμενο θράσος

Λαμβάνοντας τον λόγο η βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για «απύθμενο θράσος και απίστευτο κυνισμό» επειδή, όπως είπε, εμφανίζουν ως πολιτική επιλογή μια τροπολογία, η οποία εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ.

«Αν είναι δυνατόν να υποκρίνεστε ότι τους κάνετε χατίρι, ενώ επιστρέφονται χρήματα που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφούν. Αυτό έχει γίνει. Χρήματα που η Ν.Δ. έχει ήδη επιστρέψει κατά 50% το 2014 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, από τον Ιανουάριο του 2017, ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αποδώσει και τα υπόλοιπα. Χρήματα που εν τέλει βγαίνουν από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τις παρακρατημένες επιστροφές φόρου, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρήματα από την τσέπη των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε για να προσθέσει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Έχετε το θράσος να τα παρουσιάζετε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά. Δεν έχετε ένα ψήγμα ντροπής. Αυτά ανακοινώθηκαν όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ένστολους αλλά γιατί κάνετε τα πάντα για να περισώσετε τον εκλεκτό σας εταίρο».

ΔΗΣΥ: Έρχεται τσουνάμι δικαστικών αποφάσεων για τον νόμο Κατρούγκαλου

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά τεχνάσματα εν όψει εκλογών. «Εμείς σας κάνουμε πάντα μια σταθερή κριτική. Σκληρή αλλά δίκαιη κριτική και όχι ανήθικη, όπως κάνετε εσείς. Αργά ή γρήγορα όμως θα πάμε σε εκλογές. Σε πέντε μήνες η χώρα θα πάει τουλάχιστο σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ίσως και σε εθνικές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών για εσάς όπως το βλέπουμε, είναι ότι έρχεται μαύρο, φούμο και ντούκο», ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ενώ υποστήριξε ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των αξιώσεων των συνταξιούχων δημιουργεί αλαλούμ. «Εσείς υποστηρίζατε ότι αλλάζετε την αρχιτεκτονική και δεν κάνετε περικοπές – και έχετε κάνει τις δραστικότερες περικοπές που έχουν γίνει ποτέ» επισήμανε.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την καταβολή των αναδρομικών αλλά αυτή θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη και όχι επιλεκτική. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμφωνία της ΔΗΣΥ στην τροπολογία, «για να πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι», δεν συνιστά και συμφωνία στον νόμο Κατρούγκαλου. «Φέρνετε σήμερα τροπολογία για τα αναδρομικά στους ένστολους και τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων. Συμφωνούμε με την καταβολή. Όμως συμφωνούμε απρόσκοπτα και όχι επιλεκτικά. Γιατί επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ αλλά στην πραγματικότητα επικαλείστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα εφαρμοστεί. Περιορίζετε αυθαίρετα τα αναδρομικά στο 2016, επικαλούμενοι το νόμο Κατρούγκαλου. Σας έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη τα κακώς κείμενα του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε το τσουνάμι των δικαστικών αποφάσεων που έρχεται» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

ΚΚΕ: Απαράδεκτος εκβιασμός στους συνταξιούχους

«Έχετε τσακίσει όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ασφαλιστικούς νόμους σας» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. «Οι αλλεπάλληλοι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων τσάκισαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές που δίνονται ακόμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν» είπε ο κ. Κατσώτης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που σήμερα ολοένα και περισσότερο υπονομεύεται.

Ειδικά για την τροπολογία των αναδρομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων» επισήμανε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

Ποτάμι: Ανεβάζετε στα κάγκελα τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος

«Με την πολιτική των επιστροφών ή των παροχών με πανηγυρικές εξαγγελίες, μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους άλλους, τους outsiders του κρατικοδίαιτου συστήματος, νομίζω τους ανεβάζετε στα κάγκελα» παρατήρησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Αύριο, μεθαύριο, θα έρθουν συνταξιούχοι πάλι με δικαστικές αποφάσεις. Πάλι το ίδιο θα κάνουμε; Και καθότι ζούμε τις ημέρες του ευλογημένου δημοσίου, υπάρχει και ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, ΜΜΕ, η μεσαία τάξη γενικότερα. Πότε θα δουν κάτι; Γιατί το μόνο που βλέπουν είναι υπερφορολόγηση για να κάνετε εσείς μετά το κομμάτι σας με επιδόματα και αναδρομικά» σημείωσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται» αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό αν ο τρόπος που γίνεται με την εφάπαξ καταβολή, είναι κάτι που το αντέχει η οικονομία. «Δεν θα οδηγηθούμε έτσι σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή δεν θα εκπέμψουμε τα λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό;» διερωτήθηκε.

ΑΝΕΛ: Θα ακολουθήσουν και άλλες ρυθμίσεις

Έκκληση στους άλλους συνταξιούχους που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία να κάνουν λίγο υπομονή απηύθυνε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Η σημερινή είναι μόνο η πρώτη νομοθετική ρύθμιση. Θέλω να διαβεβαιώσω και να πω ότι σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα και είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσουν 23 νομοθετικές ρυθμίσεις για 11 δεσμεύσεις» είπε, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του Νοεμβρίου.

«Όποιος μιλάει λοιπόν για λόγια, να το ξανασκεφτεί γιατί γίνονται πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά και συνεπώς θα κατοχυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα η μη μείωση των συντάξεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ