Skip to main content

Κόντρα για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Οι νέες διατάξεις θα μπουν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ προαιρετικά θα μπορούν να καλυφθούν και νυν εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Χθες οι τόνοι ανέβηκαν με το «καλημέρα», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Κατά του αιτήματος ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡα25 απείχε της ψηφοφορίας.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «οι νέοι άνθρωποι θέλουν νέα πράγματα. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν αυτά που εσείς υποστηρίζετε». Αναφορικά με τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου υπογράμμισε πως «ο ασφαλισμένος θα έχει έλεγχο στη σύνταξή του».

Για μία «αντιμεταρρύθμιση» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως είπε το νομοσχέδιο «καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και εισάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγοντας κερκόπορτα και για την κύρια ασφάλιση».

Κριτική στην κυβέρνηση πως «αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20%- 35%, κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις για πολύ καλύτερες επικουρικές συντάξεις», άσκησε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης. Πυρά στην κυβέρνηση πως κάνει τα ασφαλιστικά ταμεία επενδυτικές εταιρείες εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου τόνισε πως το νομοσχέδιο «έρχεται να πλήξει την αλληλεγγύη των γενεών» και προσέθεσε ότι «δημιουργεί μια αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των συντάξεων στο μέλλον». Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη είπε πως «οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικά προϊόντα».