Skip to main content

L’ Unita: Σύμμαχος «κλειδί» για πιο δημοκρατική Ευρώπη η Αθήνα

Στην ενίσχυση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’ Unita ο υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι με αφορμή και την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη με τίτλο «η Αθήνα είναι ένας σύμμαχος “κλειδί” για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη» ο Γκότζι υπενθυμίζει ότι «στη σύνοδο της 13ης Ιουλίου, η Ιταλία, μαζί με τη Γαλλία και την Κύπρο, ήταν μία από τις λίγες χώρες που έδωσαν μάχη για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης Ρέντσι με την ελληνική κυβέρνηση, ο Σάντρο Γκότζι δηλώνει ότι «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το ελληνικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο τώρα είναι πολύ ευκρινέστερο. Υπάρχει, επιτέλους, μία πορεία μεταρρυθμίσεων για την οποία δώσαμε μάχη μαζί με τους Γάλλους και τους Κυπρίους, και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο εργάζονται σοβαρά».

Σε ερώτηση της L’ Unita εάν «η συνεργασία με την Αθήνα σημαίνει και περισσότερη ισχύ στην καταπολέμηση της λιτότητας», ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης απαντά πως «μία Ελλάδα, η οποία ακολουθεί την οδό της σταθεροποίησης μπορεί να επιτελέσει και έναν θετικό ρόλο για τις μεγάλες προτεραιότητές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδό, οι οποίες είναι κυρίως δύο: Πρώτα από όλα, η δημιουργία μίας διακυβέρνησης του ευρώ που να είναι πιο δημοκρατική και διαφανής και να χαρακτηρίζεται εντονότερα από ουσιαστικές κοινωνικές πρωτοβουλίες. Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσίασα την πρωτοβουλία της Ιταλίας για ένα ευρωπαϊκό επίδομα για την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, αλλά και να επανεξετάσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο του ευρώ και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προσθέτει.

Εκφράζει δεν τη θέση της Ιταλίας για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα μπορεί να επιτελέσει έναν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τη διακυβέρνηση του ευρώ, αλλά και σε ό,τι αφορά την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Αθήνα με το μνημόνιο του Ιουλίου.

«Θα ήταν κάτι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν σημαντικό και ως ένδειξη για το πώς πρέπει να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε τις μεγάλες υποθέσεις μας, τις υποθέσεις κοινού συμφέροντος στη ζώνη του ευρώ. Με μεγαλύτερο, δηλαδή, δημοκρατικό έλεγχο» σημειώνει. 

Τέλος, αναφερόμενος στην περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, ο κ. Γκότζι υπογραμμίζει πως «πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναλάβαμε κατά το ιταλικό εξάμηνο της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία μορφή διευρυμένης συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη-μέλη και περιφέρειες, οι ακτές των οποίων βρέχονται από το Ιόνιο και την Αδριατική. Περιλαμβάνονται 13 ιταλικές περιφέρειες, τέσσερις χώρες της Ένωσης (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Κροατία) και τέσσερις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία). Πρόκειται για 70.000.000 πολίτες και υπάρχει μία μεγάλη δυναμική, ώστε να τύχουν της καλύτερης δυνατής εκμετάλλευσης οι κοινοτικοί πόροι και να υλοποιηθούν σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και με το ευρωπαϊκό σχέδιο Γιούνκερ».

Πηγή: ΑΜΠΕ