Skip to main content

Τα ανοιχτά μέτωπα επιχειρεί να κλείσει το Μαξίμου

Του Γιάννη Καμπουράκη

Να κλείσει τα μέτωπα της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και της έντασης που επικρατεί στη Δυτική Αττική με τα προβλήματα στην καταγραφή και την απόδοση των όσων έχουν ανακοινωθεί προς τους πληγέντες της Μάνδρας, επιχειρεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πλειστηριασμών και να λύσει εγκαίρως τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και κατά την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος. 

Για την οριστική ακύρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, το πρόσχημα θα είναι το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν είναι δεσμευτικό και δεν είναι το πρώτο καθώς υπάρχει και προηγούμενο τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά για την κυβέρνηση που θέλει να κλείσει άρον – άρον την υπόθεση, «είναι άκυρη από τις 10 Οκτωβρίου!» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι το βήμα που χρειάζεται για να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις που συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, θα συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ για να ακυρώσει οριστικά τη συμφωνία, καθώς το Μαξίμου κρίνει ότι είναι προτιμότερο να απαντά γιατί χάνονται 66 εκατ. ευρώ  για το δημόσιο, από το να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο κάθε φορά που αποκαλύπτεται νέο έγγραφο για την υπόθεση.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να εκτονώσει και τις αντιδράσεις όσων εντός ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την ταύτιση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία – σύμφωνα με τους διαφωνούντες – έχει πλέον ορατό τέλος την κήρυξη της ημερομηνίας των επόμενων εκλογών.

Στο παρασκήνιο έχουν δοθεί εντολές για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες υπέρ των πληγέντων της Μάνδρας, ετοιμάζονται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την περιοχή και πλέγμα μέτρων, τα οποία ο κ. Τσίπρας στοχεύει να ανακοινώσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που εξήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΔημήτρηςΤζανακόπουλος για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Ελευσίνα.

Περιμένουν αλλαγή κλίματος με το κοινωνικό μέρισμα

Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς του τελικού αριθμού των δικαιούχων – διότι και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν λάθη που χρεώνεται ο κρατικός μηχανισμός – και κατόπιν θα οριστικοποιηθεί, όπως λένε, η συμφωνία με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, το κλίμα θα αρχίζει να αλλάζει.

Στο ζήτημα των πλειστηριασμών όπου με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το θερμόμετρο ανεβαίνει και η πίεση των συλλογικοτήτων αυξάνεται, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πλειστηριασμοί στοχεύουν σε εύπορους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους δανειολήπτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν σε βάρος της πλειονότητας των δανειοληπτών, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, καθώς μέχρι τότε ισχύει η άτυπη συμφωνία των τραπεζών να μην περιληφθούν στους πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 300.000 ευρώ.