Skip to main content

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσκεψη Ολάντ

Θετικά αποτιμά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες κάνουν λόγο για επίσκεψη «ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας και για τις δύο πλευρές».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από την οπτική της Γαλλίας η επίσκεψη Ολάντ ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας κάτι που «ήταν άλλωστε προφανές, τόσο από την αναβαθμισμένη σύνθεση της γαλλικής αντιπροσωπείας, όσο και από το πρόγραμμα της επίσκεψης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επενδύει πολιτικά στην αναβάθμιση των σχέσεών του με την Ελλάδα».

Το Μέγαρο Μαξίμου εξηγεί ότι «η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως σε φάση συγκρότησης συμμαχιών εν όψει και της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς και η Γαλλία έχει αποδείξει από την πρόσφατη περίοδο ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ελληνικές θέσεις». 

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ολάντ όσο και στις κοινές δημόσιες δηλώσεις είχε την ευκαιρία να θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά στην παρούσα φάση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών κέντρων να κρατήσουν ανοιχτό το ζήτημα του Grexit, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν την προσέγγιση του κ. Ολάντ σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χαρακτηριστική είναι η συνολικότερη αναφορά του κ. Ολάντ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπου μίλησε για ευελιξία: «Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μου φαίνεται θεμιτό αυτό. Μα δεν αμφισβητεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητά η Ελλάδα – και το κατανοώ – είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη. Ευελιξία».  Ο κ. Ολάντ, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Τσίπρας έθεσε στην γαλλική πλευρά το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση και κυρίως τα κόκκινα δάνεια, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, τις συντάξεις, την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και το ζήτημα του χρέους.

Πέραν αυτών, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την συναντίληψή τους στο προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο ο κ. Ολάντ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε τις βασικές ελληνικές θέσεις, και κυρίως την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας, και την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας, αλλά «συντεταγμένα, και στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς σχέσης αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και την Τουρκία και απαντώντας στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία. Ήταν μια διμερής επαφή αυτή, πρόσθεσε, μια επίσκεψη απολύτως θεμιτή και κατανοητή, αλλά η Ε.Ε. εν συνόλω συνεννοείται με την Τουρκία.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπήρξε επίσης συμφωνία στο ότι δεν θα γίνουν «εκπτώσεις» για την ‘Αγκυρα, ενώ τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να εντείνει η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και τη μετάβαση στη συμφιλίωση και σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μείζον εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις διακοινοτικές συνομιλίες στο νησί. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάνει πολύ καλές προτάσεις, τις οποίες, όπως είπε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αφήσουμε αστήριχτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ