Skip to main content

Προς μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Tου Γιάννη Καμπουράκη

Στον απόηχο νέων αποκαλύψεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται σήμερα στη  Βουλή για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε τη μετάθεση της συζήτησης ώστε να είναι παρών στην επερώτηση που αφορά τον κ. Καμμένο, δέχεται εισηγήσεις να ανακοινώσει την ματαίωση της αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και να την αποδώσει στη στάση της Σαουδικής Αραβίας. Αναμένεται ότι θα καλύψει πλήρως τον υπουργό Άμυνας και συγκυβερνήτη του, απορρίπτοντας ότι πρόκειται για υπόθεση με οσμή σκανδάλου όπως επιμένει η αντιπολίτευση, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, όπως ίσως αναμένουν στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα αναφερθεί στον ρόλο του Παπαδόπουλου ως μεσάζοντα, για το αν ο ίδιος γνώριζε ή δε γνώριζε τις κινήσεις Καμμένου, για το τι θα γίνονταν τα 200.000 βλήματα που δεν προορίζονταν για τη Σαουδική Αραβία, για τα 66 εκατ. ευρώ που χάνονται για το ελληνικό δημόσιο εφόσον ακυρωθεί οριστικά η συμφωνία, θέμα στο οποίο αναφέρεται επανειλημμένως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, που αντιπαρατίθεται δημοσίως με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ματαιωθεί η συμφωνία.  

Προκειμένου να υπερβεί το μέτωπο των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει με αναφορές σε παλαιότερες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που αφορούν ή και βαραίνουν προηγούμενες κυβερνήσεις να ισχυριστεί – για άλλη μία φορά – ότι και η υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση στη φάση που η οικονομία βελτιώνεται. Σημειώνεται πάντως ότι από χθες, έχουν ενταθεί οι φήμες περί αποκαλύψεων από την πλευρά του κ. Τσίπρα εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στη σημερινή συζήτηση, χωρίς κάτι περισσότερο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει στο πεδίο της αξιολόγησης που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, διατυπώνοντας για άλλη μία φορά τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, θα επαναλάβει τα περί εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της χώρας.

Χθες, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε μία γεύση της γραμμής που θα ακολουθήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αφορά το σύνολο της κυβέρνησης και όχι μόνο τον κ. Καμμένο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Θόδωρου Δρίτσα και για το αν θα συνταχθεί με το μέτωπο των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κυρίτση, Νίκου Ξυδάκη που δημοσίως έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.