Τη «σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή» της Μεσογείου, κάτι που όπως είπε, «όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η Αθήνα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της χώρας στη Μεσόγειο. «Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας. Βεβαίως μετέχουμε και στην Αctive Endeavour με υποβρύχιο. Οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικοδιπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους», υπογράμμισε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός με τη Λευκωσία «με απόλυτη ψυχραιμία» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά».
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις στην Άγκυρα, του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Άιντε σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο κ. Άιντε είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός» και επιφυλάχθηκε να ακούσει τις απόψεις του από τον ίδιο, στην επίσκεψη που θα κάνει στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος. Δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι δε υδρογονάνθρακες είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν για την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο. Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση. «Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων και φυσικά μας απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.