Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Η εθνική σύνταξη θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος

Η πρόταση της Επιτροπής «Σοφών» δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μίας εθνικής σύνταξης, η οποία θα προέρχεται από τη φορολογία και θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος, ωστόσο τάχθηκε κατά οποιασδήποτε πρότασης που συνδέει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, το ασφαλιαστικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που κάποιος πρέπει να απασφαλίσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μία βάση στη σύνταξη, ανεξάρτητη από τις εισφορές που κάνει ο καθένας, οι οποίες θα προστίθενται στο ποσό της εθνικής σύνταξης που θα λαμβάνει κανείς.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η εθνική σύνταξη θα μπορούσε να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος, ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει ότι αυτή θα είναι η βάση της σύνταξης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό της εθνικής σύνταξης εκτιμάται στα 390 ευρώ.

«Το νέο ασφαλιστικό δεν θα πρέπει απλά να είναι βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο», υπογράμμισε και σημείωσε ότι η ανάγκη για ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όχι οριζόντιες ρυθμίσεις δεν πηγάζει από το μνημόνιο αλλά «είναι δική μας».

Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πάνω από 3% παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,8% στα έσοδα συν τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η προστασία των μικρών και μεσαίων συντάξεων ενώ εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από ταμείο σε ταμείο και γενιά σε γενιά, χαρακτηρίζοντας άδικες τις οριζόντιες μειώσεις.

«Υποχρέωση μας είναι το 1% του ΑΕΠ, με βάση το μνημόνιο. Για το 50% του στόχου, έχουμε κάνει προσαρμογή με την αύξηση των ορίων ηλικίας» σημείωσε σε ό,τι αφορά τους στόχους του μνημονίου για το ασφαλιστικό.

«Αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις στις επικουρικές» ανέφερε εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας.

«Η πρότασή μου είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» εξήγησε ερωτηθείς αν θα καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες, όπως είπε, είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα προτείνει μία προσαρμοσμένη έκδοση του σουηδικού μοντέλου συνταξιοδότησης.