Skip to main content

Έλαφος εις τινά αιγιαλόν

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Έγραψε στο νερό τα ευρω-μέτρα η Τουρκία και βγάζει κι άλλο πλοίο στη μεσόγειο πλατεία. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που περιφρονεί τις ήπιες κυρώσεις της Ε.Ε., ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο και τέταρτο πλοίο, το «Ορούκ Ρέις».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος άπλωσε τις αναφορές, για να ξεκαθαρίσει ότι την ένταση θα διατηρήσει. Σε όλο το φάσμα που άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Έχουν ξεγελαστεί αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου».

Δεν ξέρω ποιοι έχουν ξεγελαστεί, ελπίζω, όμως, άλλοι να μην έχουν επαναπαυτεί στο βάθος στρατηγικών σχέσεων, που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα των εθνικών μας υποθέσεων, και παγιδευτούν σαν το ελάφι στον μύθο του Αισώπου. Αυτό που τυφλώθηκε από το ένα του μάτι. Πήγε λοιπόν σε κάποια ακρογιαλιά και εκεί έμεινε να βοσκήσει, με το καλό του μάτι στραμμένο προς την ξηρά, ώστε να παρατηρήσει τυχόν επίθεση από κυνηγούς. 

Αντίθετα, το άλλο μάτι, το χαλασμένο (το πεπηρωμένο), το είχε από τη μεριά της θάλασσας. Από εκεί, βλέπετε, δεν υποψιαζόταν κανέναν κίνδυνο. Δείτε, ωστόσο, πώς ήρθαν τα πράγματα: Κάποιοι έτυχε να αρμενίζουν με τη βάρκα τους κοντά στην ακτή, το πρόσεξαν, το σημάδεψαν και το πέτυχαν.  Δεν συμβαίνει πολλές φορές και με τις δικές μας υποθέσεις; Εκείνα που λογαριάζουμε για σωτήρια ίσως να είναι κάθε άλλο παρά ασφαλή. Όσοι περιμένουν ότι οι πιθανές κυρώσεις της Ουάσιγκτον για τους S-400 θα πονέσουν την Άγκυρα και θα αλλάξουν τα δεδομένα, ας κρατήσουν μικρό καλάθι. Δεν είναι οι υδρογονάνθρακες το αγκάθι. Λειτουργούν, όμως, όπως η μυρωδιά του αίματος για τον καρχαρία. Πώς ξεκίνησε το 1973 η διεκδίκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο; Βρέθηκε κοίτασμα στη Θάσο που, όπως τότε έγραφαν οι εφημερίδες, ήταν ανάλογο μ’ αυτά της Βόρειας Θάλασσας. Ε, δεν ήταν. Αρκούσε, όμως, για την Τουρκία να ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Ανοίγει μεγάλο παιχνίδι, και Κυπριακού συζήτηση.