Skip to main content

Οι κατάσκοποι της τεχνολογίας

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

«Όλος ο κόσμος κατασκοπεύει όλο τον κόσμο» είχε πει ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών Φιλίπ Ρισάρ. Αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα, απλώς ο Ψυχρός Πόλεμος έχει διαφορετικό όνομα, ξεκίνησε ως εμπορικός για να εξελιχθεί τώρα σε τεχνολογικό. Πρωταγωνιστές έχει τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη και στόχο τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, που βρίσκεται στα «μαύρα κατάστιχα» της αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο.  Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Βρετανία ότι εάν συνεχίσει να επιτρέπει στη Huawei να κατασκευάζει δίκτυα πέμπτης γενιάς, θα διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών μαζί της. Προειδοποίηση απηύθυνε και στο Βερολίνο να «γυρίσει την πλάτη» στην κινεζική εταιρεία και να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Η Ε.Ε. δεν θέλει να ακολουθήσει το δόγμα Τραμπ και να απαγορεύσει τη Huawei από τα δίκτυα 5G. Ούτε όμως και θέλει να εθελοτυφλεί απέναντι στις απειλές για την κυβερνοασφάλεια που συνιστούν οι κινεζικές πρακτικές αθέμιτου εμπορίου. Οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους ενιαίο μέτωπο, μία πράγματι φιλόδοξη προσπάθεια, που απέχει όμως ακόμη πολύ από το να γίνει πραγματική. 

Η Ε.Ε. ευελπιστεί ότι προβάλλοντας κοινό μέτωπο θα έχει τη δύναμη να καθορίσει τους όρους του εμπορικού «παιχνιδιού» με την Κίνα στην τεχνολογία 5G, αποφεύγοντας να αποκλείσει τη Huawei από τα υφιστάμενα δίκτυα και έτσι να πλήξει τους καταναλωτές της, διώχνοντας έναν βασικό προμηθευτή. Ωστόσο, η ιστορία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει τις περισσότερες φορές να παρουσιάσει μία συλλογική προσπάθεια. Και αυτό επειδή οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εμφανίζονται απρόθυμες να ανταλλάξουν μυστικές πληροφορίες αναφορικά με τα ευαίσθητα για την εθνική τους ασφάλεια δίκτυα 5G. Oι μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών -συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Νορβηγίας- έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Huawei, σηκώνοντας πολεμικές «σημαίες» σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να ορίσουν το μέγεθος του κινδύνου, επειδή οι πληροφορίες που κατέχουν είναι πολύ αποσπασματικές. Η απροθυμία αυτή στην ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως φόβοι για πιθανή ρωσική επιρροή ή για απώλεια ελέγχου και αυτονομίας. 

Η ισχυρή παρουσία των μυστικών υπηρεσιών, αναμφισβήτητα, δείχνει ότι ο αδυσώπητος πόλεμος στις τηλεπικοινωνίες επηρεάζει άμεσα τις διεθνείς σχέσεις των κρατών, καθώς διαμορφώνονται ζώνες επιρροής και οι χώρες καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο στην τεχνολογία. Είναι τότε που η τεχνολογία καθίσταται «εργαλείο» για την επίτευξη πολιτικών στόχων.