Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του… Αντίθετα, τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ομως, ο νόμος 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Προβλέπονται, μάλιστα, βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού. Ομως, με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/ 4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας… OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προ τετραετίας «παραίτησε» τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την οffshore εταιρεία. Δεν ήταν και καμιά φοβερή αποκάλυψη, καθώς ήταν γνωστή η επιχειρηματική δραστηριότητα του ανδρός στον χώρο της ναυτιλίας -γι’ αυτό δεν επελέγη άλλωστε;- και το «ναυάγιο» μάλλον χρεώνεται στη σπουδή για τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.
«Αργότερα αργότερα/πλησίασαν δυο κότερα/ήρθε κι ένα βαπόρι ματαίως ψάχνον για να βρει» την ηθική στην πλώρη. Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε και δεν εντοπίστηκε καν στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αν τα νησιά με το προνομιακό φορολογικό σύστημα θεωρούνταν συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα (σ.σ.: δεν θεωρούνται ακόμη), ο υφυπουργός μάλλον θα ταξίδευε με άλλον καιρόν.
Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Είτε είναι συνεργάσιμοι είτε όχι οι φορολογικοί παράδεισοι, κανένας πολιτικός δεν θα περιλάβει στο «πόθεν έσχες» του τη συμμετοχή του σε εταιρείες της αλλοδαπής. Είτε με το παλιό είτε με το νέο καθεστώς, οι φορολογούμενοι μαθαίνουν κάτι, όχι από του ελέγχου την «απάτη», αλλά όταν υπάρχουν διαρροές από του Panama τις ραφές. Προς τι, λοιπόν, η αλλαγή και η βιάση με επίκληση της νομικής τάξης; Συνεργάσιμες είναι οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Κύπρος, τα Κεϊμάν. Υο, man. Η πονηριά κάνει μπαμ.