Skip to main content

Πεδίο μάχης η τεχνολογία

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Η Huawei οδηγεί τον εμπορικό πόλεμο σε αχαρτογράφητα εδάφη. Και φυσικά δίνει μία νέα προέκταση στη διένεξη των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, ανοίγοντας ένα εμπόλεμο πεδίο στον χώρο της τεχνολογίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «υψώνει» ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα. Οι αλλεπάλληλες αμερικανικές «επιθέσεις» σε έναν κινεζικό «γίγαντα» -που τυχαίνει να είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ο δεύτερος μεγαλύτερος έξυπνων κινητών με βάση το μερίδιο αγοράς- είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό και μόνο καθιστά την έκβαση των γεγονότων λιγότερο προβλέψιμη. Ανεξαρτήτως από το εάν ο Τραμπ χρησιμοποιεί τη Huawei ως διαπραγματευτικό μοχλό πίεσης απέναντι στο Πεκίνο, τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά για έξυπνα κινητά, τα οποία σχεδόν όλα χρησιμοποιούν αμερικανικούς επεξεργαστές.

Η Κίνα είναι επίσης έδρα brands που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των παγκόσμιων πωλήσεων έξυπνων κινητών. Ας φανταστούμε λοιπόν ένα σενάριο στο οποίο το 65% των κινητών που πωλούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα έχει ούτε ένα αμερικανικό εξάρτημα. 

Έπειτα, οι αμερικανικοί περιορισμοί απέναντι στη Huawei, παρότι χαλαρώνουν για ένα διάστημα 90 ημερών, απειλούν την ιδιαίτερα ευάλωτη ανάκαμψη που παρουσιάζει η ζήτηση ημιαγωγών, βασικός μοχλός ανάπτυξης τεχνολογικών κολοσσών. Μόνο η Κίνα απορρόφησε το 51% των εξαγωγών από ασιατικούς ομίλους ημιαγωγών το 2017. Ήδη τα πρώτα σημάδια εξασθένησης έγιναν αισθητά: οι εξαγωγές από Ν. Κορέα το πρώτο 20ήμερο του μηνός μειώθηκαν 11,7% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα και της πτώσης των τιμών ημιαγωγών. 

Εάν λοιπόν ο πόλεμος μεταφερθεί για τα καλά στο πεδίο της τεχνολογίας και ειδικότερα των επεξεργαστών, τότε θα αρχίσει ένα ντόμινο μεταξύ των πρωταγωνιστών του κλάδου που δεν θα έχει τελειωμό, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις επεξεργαστών αναμένεται να φτάσουν φέτος κοντά στα 500 δισ. δολάρια. Η ανάσα που έδωσε η Ουάσιγκτον στους περιορισμούς της Huawei δεν αλλάζει ιδιαιτέρως τους όρους του παιχνιδιού, καθώς είναι προσωρινή. Το Πεκίνο έχει επιλέξει να αποφύγει αυτή τη στιγμή την κλιμάκωση, κρατώντας εν μέρει τις αμερικανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ενδοχώρα του.

Όμως, η Huawei μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς μιλάμε για μία εταιρεία που εκπροσωπεί το 0,2% του ΑΕΠ της Κίνας. Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε έναν παραγωγό σπάνιων γαιών προσφέρει μία νύξη για το τι θα μπορούσε να κάνει η Κίνα εάν επιλέξει την επίθεση.