Skip to main content

Αύξηση της εντροπίας

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στη Φυσική υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή, η αύξηση της εντροπίας, και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι δεν ισχύει το ίδιο και στην πολιτική.

Ο νόμος της θερμοδυναμικής υπαγορεύει ότι το σύνολο της ενέργειας σε ένα κλειστό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ η ενέργεια αυτή τείνει να μετατρέπεται σε θερμική. Με απλά λόγια, αν το Σύμπαν είναι ένα κλειστό σύστημα, η εντροπία τείνει να αυξάνεται, ενώ η ενέργεια τείνει προς θερμική.

Πώς ορίζεται η εντροπία; Μέσω μαθηματικής φόρμουλας που αναφέρεται στον αριθμό των δυνατών διατάξεων ενός συστήματος. Αλλά, επί της ουσίας, είναι το μέτρο της αταξίας ενός συστήματος, η αιτία που τα πράγματα γύρω μας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Διαφορετικά θα βαλτώσουν.

Ενα βότσαλο στη λίμνη ήταν και οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. και ο κατά πολλούς απρόσμενος νικητής της κυριακάτικης κάλπης. Το σύνολο της ενέργειας δεν μεταβλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό, αλλά «τσίμπησε» η θερμοκρασία. Ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ επανήλθε χθες. «Δεν αποκλείω τίποτα. Είμαι της άποψης ότι τα πράσινα, τα κόκκινα και τα κίτρινα καφενεία έχουν τελειώσει την Ελλάδα. Αισθάνομαι σαν ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνεύω, αν δεν δώσει το κόμμα μας το δικό του στίγμα».

Ο «ποταμίσιος» πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει το νέο σκηνικό είπε: «Αναζητάμε συμμάχους για να ανατρέψουμε το παλιό πολιτικό σύστημα που έφερε την κρίση και συντηρεί την κρίση. Είναι έτοιμοι για ένα νέο εκλογικό νόμο από αυτή τη Βουλή; Είναι έτοιμοι να μιλήσουμε για το κομματικό κράτος;», ενώ βουλευτής του δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τη γαλάζια… ψαριά.

«Θα ήθελα μία στροφή προς μία φιλελεύθερη, προοδευτική πολιτική και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και γι’ αυτό είπα ότι η εκλογή Μητσοτάκη ήταν ένα θετικό σημάδι». Πάντως, αδιάφορο δεν είναι. Για το κλειστό πολιτικό σύστημα.