Skip to main content

Ιστορίες για παλλόμενα φορο-χρέη

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Απρίλιος του 2013. Ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ΙCIJ) 2,5 εκατομμύρια αρχεία, που αφορούν ένα χρονικό διάστημα 30 ετών, για φορολογικούς παραδείσους.

120.000 «εταιρείες γραμματοκιβώτια», 130.000 ονόματα, πολιτικοί από το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά, «Αμερικανοί γιατροί και Ελληνες κάτοικοι χωριών», οικογένειες και συνεργάτες δικτατόρων, Ανατολικοευρωπαίοι και Ινδονήσιοι πολυεκατομμυριούχοι, Ρώσοι ολιγάρχες και διεθνείς έμποροι όπλων, οφσόρ λογαριασμοί και άλλες σκοτεινές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες.

Μαύρο χρήμα. Πολύ μαύρο χρήμα. Μεσολαβούν το 2013 τα SwissLeaks για την ελβετική θυγατρική της HSBC, τις «διακριτικές» υπηρεσίες της οποίας, σύμφωνα με 35.000 έγγραφα, αξιοποιούσαν περίπου 100.000 πελάτες από όλο τον κόσμο.

Σκάνε τον Νοέμβριο του 2014 και τα LuxLeaks για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές, και ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στη θέση να δώσει εξηγήσεις για τα «λουξ» του Λουξεμβούργου, πολλά από τα οποία φέρονται να έγιναν επί πρωθυπουργίας του.

Μια ωραία ατμόσφαιρα σε μια επιτυχημένη performance. Ενα τέλειο εικαστικό δρώμενο για τα παλλόμενα φορο-χρέη των βιρτουόζων του χρήματος και των πολιτικών του κρίματος. Το χρήμα είναι εκεί και παραπέρα και μιλάει μέσω της τέχνης του. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι οι καλλιτέχνες, που κάνουν ό,τι τους επιτρέπει ο θεατρώνης.

Το θέμα είναι πού βρισκόμαστε έπειτα από τόσες αποκαλύψεις, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Τera-φωταψία σε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα. Μην ανακαλύπτουμε τα αυτονόητα. Βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν και πριν από τις διαρροές για τις ροές. Οχι μόνο γιατί είναι πολύ «επίπονο» να καθιερωθούν και να εφαρμοστούν διεθνώς σχετικοί κανόνες, όχι μόνο γιατί τα χέρια κάποιων είναι δεμένα λόγω συμφερόντων και πιέσεων, αλλά και διότι οι κανόνες είναι a la carte. Ολα τα άλλα είναι ανελέητοι ανταγωνιστικοί ψαλμοί και (γεω)πολιτική με άλλα μέσα.

Δεν θα πιάσουν, λοιπόν, δουλειά τα νυστέρια; Τόσο, όσο να μη λερωθούν χέρια.